Comuna Rasuceni ne pare a fi un exemplu clasic de administrare arbitrara a unui teritoriu, prin reunirea unor sate cu istorie diferita si prin desprinderea altora, afectate judetului vecin.
rasuceni
Componenţa: Comuna Rasuceni este formată din patru localităţi şi se întinde pe o suprafaţă totală de 8100 ha, din care intravilan 312 ha şi extravilan 7779 ha.

Căi de acces: Drumul judeţean DJ503A asigură legătura între comună şi restul localităţilor din judeţul Giurgiu.

Geografia framantata a zonei, datorata raului meandrat Calnistea si numeroaselor vai sapate de afluenti, izvoarelor si helesteelor, explica nedepistarea deocamdata a unor situri arheologice preistorice. Studiul toponimelor, vechile necropole parasite si silistile, demonstreaza locuirea intensa in evul mediu si schimbarea de mai multe ori a vetrelor.

Satul Cucuruzu este atestat in secolele al XVI-lea (1575) si al XVII – ea (1621), mosia principala avand o istorie bogata, care include printre proprietari pe importantul om politic Ion Ghica, unul dintre ctitorii Romaniei moderne. Pe actuala vatra a acestui sat a existat si satul medieval Porumbeni (atestat la 1560), situat pe valea cu acelasi nume. La sfarsitul secolului al XIX-lea populatia comunei Cucuruzu se apropia de 1800 locuitori. La 1864, 220 de familii fusesera improprietarite cu 850 ha, proprietarului mosiei ramanandu-i 1200 ha.

Fosta comuna Rasuceni a cuprins, pe langa catunele Rasucenii de Sus si Rasucenii de Jos, catunele Gostieni si Bujoreanca, care au format ulterior comuna separata Asan-Aga. Rebotezata in regimul comunist Bujoreni aceasta este arondata acum judetului Teleorman, pe teritoriul ei aflandu-se si un vechi cimitir al celor din Rasuceni. Cea mai veche atestare documentara cunoscuta este insa ulterioara mijlocului secolului al XVIII-lea.

La sfarsitul secolului al XIX-lea comuna avea trupuri de mosie in suprafata de peste 6000 ha, dintre care aproape 1000 ha erau padure. Numarul locuitorilor depasea 2000.

La Rasucenii de Sus, in urma reformei agrare de la 1864 au fost improprietariti 300 de fosti clacasi, cu 1308 ha. La Rasucenii de Jos sau Berbecari, fostii clacasi au impartit numai 360 ha. Primul catun a fost pe mosia generalului Al. Zefcari, cel de-al doilea a avut pe langa proprietari mai putin importanti si o serie de “mosteni”.

Satul Carapancea, izolat fata de celelalte, a fost arondat anterior comunei Prunaru. Actuala vatra a satului se considera ca nu este anterioara mijlocului secolului al XIX-lea.

Satul Nou, asa cum il arata si numele, este rezultatul aplicarii reformei agrare din 1921.

Din aceasta comuna este originar medicul Ion Mirea, artist polivalent (in tinerete a fost poet modernist, ulterior s-a dedicat picturii, ajungand cunoscut in Occident in aceasta din urma calitate).

Bogata traditie folclorica a zonei a fost surprinsa de etnomuzicologul Stefan Carapanceanu, fiu al comunei, în lucrarea sa “Nunta in Vlasca”, aparuta in 2003.

sursa

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.