romanesti

Proprietarii Lactate Brădet propun crearea unei companii romanesti la care să participe toți cetățenii

Proprietarii Lactate Brădet propun crearea unei companii romanesti de lactate la care să participe toți cetățenii care doresc, cu cât doresc, ei urmând să cedeze toate activele pe care le dețin.
romanesti„Vreau să vă propun ceva inedit. Nu știu dacă se poate, dar lansez o idee și vă rog să o analizați. Dumneavoastră ați făcut ,,lactatebradet” un brand cunoscut național. Eu cred că este normal ca acest nume foarte drag mie să vi-l dau dumneavoastră pentru că nu este meritul meu și el trebuie să se întoarcă la cei ce l-au creat cu adevărat. Haideți să facem un brand al românilor, un produs românesc pentru noi, să știm cu adevărat ce mâncăm, să știm cu adevărat că produsul are un preț corect și o calitate deosebită, să fim siguri că putem să-l dăm copiilor noștri și nimeni să nu-l mai poată contesta. Vrem din toată inima să împărțim cu dumneavoastră tot ce am realizat în acești 15 ani”, a scris pe Facebook Marius Badea, unul dintre proprietari.
Acesta propune crearea celei „mai mari fabrici de lactate a produsului românesc”, care să urmărească cu prioritate interesele cetățeanului român.
„Crearea unei companii la care să participe toți cetățenii care doresc, fiecare cu cât dorește. Eu personal vreau să mă implic cu voia dumneavoastră să realizăm cea mai mare fabrică de lactate a Produsului Românesc. Vrem să folosim experiența noastră pentru a realiza o companie care să urmărească cu prioritate maximă interesele cetățeanului român. Eu pun la dispoziție toate activele firmei noastre cu bune și rele, dumneavoastră celor care ne-ați susținut necondiționat. România a fost sărăcită în toți acești ani de tot ce a avut. Haideți să ne unim forțele cu toții și chiar să facem o companie a românilor de care să fie mândru fiecare, de la mic la mare, orice copil sau cetățean ce trăiește în România. O companie românească care să investească în casa ei, o companie care să producă pentru comunitatea ei produse sigure și sănătoase”, scrie Marius Badea.
Pe site-urile de socializare a început de câteva zile o campanie de susținere a firmei argeșene de lactate, după ce ministrul Agriculturii a anunțat, la începutul săptămânii, că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeș conține bacteria E-coli iar autoritățile au dispus stoparea activității societății.
ghimbir

A consumat o lingură de ghimbir în fiecare zi. Rezultatele, peste așteptările ei

Ghimbirul se numără printre cele mai bune condimente pe care le poți introduce în alimentație, fiind bogat în compuși nutritivi și curativi. Consumat în fiecare zi, acesta te ajută să previi sau să te vindeci de numeroase afecțiuni.

ghimbir

Iată care sunt beneficiile sale!

  • Întăreste sistemul imunitar, prevenind aparitia racelilor si a altor boli virale.
  • Poseda proprietati analgezice si antiinflamatorii, calmand un spectru larg de dureri.
  • Desfunda si dreneaza in mod eficient sinusurile.
  • Creste absorbtia nutrientilor la nivel digestiv.
  • Echilibreaza si mentine sub control glicemia.
  • Imbunatateste concentrarea.
  • Calmeaza arsurile stomacului prin faptul ca neutralizeaza excesul de acid gastric.
  • Proprietatile sale antiinflamatorii atenueaza simptomele bolilor inflamatorii. Ghimbirul calmeaza inflamatiile si durerile artritice.
  • Incurajeaza si accelereaza arderea grasimilor si induce o senzatie de satietate.
  • Potrivit unei cercetari de specialitate, ghimbirul ofera protectie impotriva bolii Alzheimer, deoarece incetineste degradarea si reducerea numerica a celulelor cerebrale.
  • Reduce riscul de aparitie a sindromului de colon iritabil.
  • Imbunatateste circulatia si energizeaza intregul organism. De asemenea, deschide porii si sprijina functia circulatorie.
  • Desi nu poate vindeca astmul complet, ghimbirul reduce simtitor intensitatea simptomelor acestei boli prin faptul ca deschide caile respiratorii si calmeaza durerile specifice.
  • Previne si vindeca raul de miscare si toate simptomele asociate, printre care se numara si frisoanele, ametelea si greata.
  • Ajuta la refacerea si recuperarea muschilor obositi.
  • Poate fi folosit pentru combaterea cancerului, fiind demonstrat faptul ca distruge celulele de cancer ovarian.
  • Dezinfecteaza cerul gurii si mucoasele bucale, reimprospatand respiratia.
  • Ghimbirul poate fi folosit si pe post de afrodiziac cu efecte puternice pentru ambele sexe.
  • Reduce simptomele de balonare si flatulenta. Curata sistemul digestiv si neutralizeaza problemele din interior.

Pentru condimente si cultivarea lor vizitati site-ul nostru agro.afacereamea.ro

Anul trecut am inmultit ghimbirul la Rasuceni si am dublat sau triplat cantitatea pe care am plantat-o.

strut

Abatorul Răsuceni, singurul autorizat pentru procesarea cărnii de struţ

În comuna Răsuceni, nu departe de Dunăre, se află cea mai mare fermă de struţi din ţară. Ferma se întinde pe aproximativ 300 de hectare, iar aici îşi duc traiul 250 de struţi. Ferma este specializată în creşterea şi abatorizarea struţilor pentru consum, dar şi în producerea de piei de struţ pentru industria auto sau marochinărie.

strut„Nu este pretenţios deloc, mănâncă furaje, grâu, porumb, lucernă. Avem un incubator aici, care este cel mai mare din Europa, cu o capacitate de 10.000 de ouă pe ciclu. Clocitul ouălelor durează aproximativ 45 de zile. O femelă, într-un an de zile, face în jur de 70-80 de ouă. Un pui când iese din ou are 200 de grame şi la maturitate ajunge la 100 de kilograme”, a declarat pentru Digi 24 HD Mihai Ristea, medic veterinar.

Este singurul abator autorizat din Europa pentru procesarea cărnii de struţi. Carnea acestor animale este una dintre cele mai sănătoase, conţine foarte puţin colesterol, aproximativ 48 % comparativ cu cea obișnuită, de pasăre.

„Noi avem şi un abator, avem şi tranşare şi carmangerie. Luăm struţii, mergem cu ei în abator şi din carnea care rezultă facem mici, cârnaţi, produse crud uscate, salam, prosciuto. Avem contracte cu majoritatea lanţurilor de magazine mari, cu hipermarketuri”, a adăugat medicul.

Un ou de struţ poate ajunge până la aproape două kilograme. Face cât un cofrag normal de ouă. Practic, o omletă dintr-un singur ou e destul pentru zece persoane. La Răsuceni nu rămâne nimic nevalorificat. De la struţi se poate comercializa aproape orice. Penele sunt folosite pentru decorarea hainelor, pielea pentru confecţionarea poşetelor de lux, iar grăsimea pentru produse cosmetice. În magazine, carnea de struţ se vinde cu 20 de euro pe kilogram. Aproape un milion de euro este profitul acestei firme într-un singur an. (digi 24.ro)

Struţi de Bărăgan

Aproape 1.000 de struţi dau piept cu iarna romănească la marginea comunei giurgiuvene Răsuceni. De origine africani, struţii „mioritici” sunt insă la fel de prietenoşi faţă de ingrijitorii lor precum vitele, mai ales in sezonul rece, care le domoleşte hormonii. Cea mai mare fermă europeană a apărut la marginea judeţului Giurgiu din iniţiativa unui basarabean, şomer de lux după căderea URSS-ului. Carnea de struţ incepe să fie o delicatesă şi pentru romăni.

struti

Răsuceni, patria struţilor

Aproape 1.000 de struţi dau piept cu iarna romănească la marginea comunei giurgiuvene Răsuceni. Cea mai mare fermă de Negri Africani din Europa la momentul de faţă face regulile in UE. De origine africani, struţii „mioritici” sunt insă la fel de blănzi cu ingrijitorii lor precum vitele, dar uriaşele păsări ameninţă oricănd să facă victime cu ghearele lor ucigaşe.

Veceslav Surachi este unul din şomerii de lux apăruţi prin destrămarea URSS. Inginer in industria aerospaţială, basarabeanul pripăşit la Moscova a rămas fără slujbă din cauza diferendului dintre ruşi şi kazahi, care au solicitat 10 milioane pentru o lansare de pe cosmodromul Baikonur. Rusia s-a văzut cu programul aerospaţial… in aer.

Profitănd de legislaţia romănescă primitoare cu basarabenii care işi doreau dobăndirea cetăţeniei romăne, Surachi s-a repatriat dincoace de Prut pentru a o lua de la zero, in 1992. „In Bucureşti, la Ministerul Justiţiei, am stat o zi intreagă la coadă şi toată lumea mă intreba unde vreau să plec. Eu le răspundeam că nu vreau să plec nicăieri, şi nimeni nu inţelegea ce spuneam. Am aflat după aceea că am stat la coada la care nu trebuia, a celor care doreau să plece din Romănia… La ghişeul pentru repatrieri nu era nimeni”, povesteşte amuzat basarabeanul. In mijlocul străzii a cunoscut o moldoveancă de la Dorohoi care l-a luat in chirie şi apoi l-a luat in spaţiu ca să işi poată face buletin de Romănia. Aşa a inceput a doua viaţă a lui Veceslav Surachi, la 38 de ani.

FERMA DIN OŢEL. Folosindu-se de experienţa sa din Rusia, a pus bazele unei afaceri de intermediere de oţeluri speciale şi a dezvoltat astfel o societate care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 150 de milioane de dolari. Dar reuşita de suflet a lui Veceslav Surachi se găseşte la Răsuceni, in judeţul Giurgiu: cea mai mare fermă de struţi din Europa, la ora aceasta. „Noi am făcut aici singurul standard pentru o fermă de struţi. L-am trimis celor de la Institutul European de Standardizare şi va deveni valabil in toată Uniunea”, se măndreşte Veceslav Surachi.

Impreună cu un prieten bulgar a pus bazele unei microferme la sud de Dunăre, dar condiţiile severe pentru o viitoare fermă europeană l-au făcut pe inginerul Surachi să regăndească toată afacerea. A prins curaj după ce cu banii obţinuţi printr-un grant de la Banca Mondială se convinsese de posibilităţile de creştere a struţilor in Romănia, dar şi de eficienţa economică a unei viitoare astfel de afaceri. Pentru asta avea nevoie de un teren mult mai mare, dar şi de dezvoltarea pe verticală a tuturor componentelor unei astfel de activităţi: o fermă de reproducere şi o alta pentru creşterea păsărilor de tăiere, o fabrică de nutreţuri, abator, staţie de incinerare, dar şi un sistem propriu de distribuţie.După şase ani şi investiţii de 6 milioane de euro, Veceslav Surachi ne-a primit la fermă, care intre timp i-a devenit şi casă. Afacerea de oţeluri i-a lăsat-o fiului său, Denis. „El face bani şi eu ii cheltui”, răde degajat inginerul. Drumul pănă la ferma din marginea comunei Răsuceni este unul greoi, neasfaltat, de evitat pentru investitori. Dar Veceslav Surachi s-a documentat. A aflat că aici terenurile sunt propice unei agriculturi „bio”, adică fără ingrăşare chimică, in plus, a vrut ca ferma să aibă suficient spaţiu pentru toate facilităţile proprii. In momentul de faţă, ferma se intinde pe 300 de hectare, iar abatorul de struţi de la Răsuceni, conceput şi produs special in Germania, este cel mai modern din toată lumea.

AFRICANII BIGAMI DE LA CUCURUZU. Puternicii Negri Africani (rasa importată de Surachi – n.r.) din padocurile de la Cucuruzu, cum ii zic localnicii fermei, sunt cuminţi, dacă nu văd oameni imbrăcaţi in haine roşii sau albastre – culori care ii fac să devină violenţi. Ingrijitorii, oameni din Răsuceni, au invăţat să se ferească de ghearele nimicitoare ale struţilor şi de ciocurile ce plescăie după tot ce luceşte. Sunt la fel de blănzi şi ascultători ca vitele, aflăm de la ei. In schimb, atunci cănd se simt ameninţaţi sunt capabili să despice un om cu ghearele de la picioare. Hmm, parcă totuşi n-am vrea să-i măngăiem pe creştet, deşi ochi lor mari şi jucăuşi iţi inspiră toată increderea.

In sezonul rece, stau grupaţi in padocuri „fetele cu fetele, băieţii cu băieţii. Să fie mai dornici la primăvară, cănd e sezonul de imperechere”. Structura familiei, la struţi, este una „justă”, crede glumeţul lor stăpăn: un mascul şi două femele.

Scump şi la carne şi la piele

Un struţ asigură o producţie de 30-35 de kilograme de carne, din care jumătate de calitatea intăi. Inginerul aerospaţial reconvertit in fermier vrea să dezvolte insă şi elementele secundare ale afacerii. A făcut o tăbăcărie vegetală, pentru că pielea de struţ este foarte căutată şi scumpă. In viitor, basarabeanul vrea să dezvolte şi comerţul cu pene, dar şi să construiască o mică fabrică destinată prelucrării grăsimii de struţ, bogată in Omega 3.

Pentru a lărgi paleta de clienţi, Surachi s-a găndit la tipuri de produse pentru romăni, carne de mici, cu un preţ mult mai accesibil, dar şi produse „crud-uscate” gen salam şi prosciuto, cu care să cucerească Europa printr-un lanţ de supemarketuri.

Ferma de crocodili, altă afacere exotică

In Romănia există la momentul de faţă aproape 3000 de crescători de struţi inregistraţi in trei asociaţii. Puţini sunt insă proprietarii a unor efective de maxim 50 de exemplare. Veceslav Surachi vrea să ajungă la 20.000 de capete. Astfel, ferma lui Surachi este acum cel mai puternic concurent european pentru Africa de Sud, lider mondial pe acest segment. Deşi un kilogram de carne de struţ ajunge in magazin la aproape 100 de lei, Veceslav Surachi spune că face toţi banii. „Este recomandată in multe diete, datorită cantităţii mici de colesterol, dar această pasăre are o mare calitate: nu asimilează hormonii de creştere, deci carnea are calităţi naturale care nu pot fi puse la indoială”, ne-a precizat fermierul. Mai in glumă, mai in serios, Surachi se găndeşte să facă şi o fermă de crocodili. „Păsările le hrănesc cu nutreţuri de pe terenurile fermei, ouăle le pun la incubator şi cresc sau vănd puii, carnea o abatorizez cu linia tehnologică proprie, pielea şi penele le prelucrez tot aici, dar cu oasele ce să fac? Mai bine le dau la crocodili, că nu mă costă cine ştie ce creşterea lor. Iar abator şi tăbăcărie am deja!”, răde Surachi pe sub mustaţă.

sursa

strut

O familie de ruşi face milioane în România din carne de struţ, piton şi cangur

Familia Suraki, originară din Rusia, a dezvoltat în urmă cu peste 10 ani un business cu struţi în judeţul  Giurgiu, la Răsuceni. Acum, produc în jur de 90% din carnea de struţ comercializată în România, au 55 de angajaţi şi afaceri de peste 9,3 milioane de lei în 2011. Mai mult, anul trecut compania  a finalizat un proiect de valorifcare a grăsimii de struţ din care au rezultat 2 produse: creme din grăsime de struţ si suplimente alimentare cu Omega 3-6-9 pe care compania le comercializează în lanţurile de farmacii.

strut

A pornit de la un hobby

Pentru Denis Suraki, administratorul societăţii Suraki, afacerea cu struţi din România a început ca un hobby, în care a investit ulterior peste 6 milioane de euro. „Am hotărât să investim în România deoarece condiţiile climatice pentru creşterea struţilor sunt prielnice. De asemenea, România este o piaţă mare de desfacere unde avem acces şi la forţă de muncă calificată. În acelaşi timp, fiind membră a UE avem acces direct la piaţa UE dar şi la accesarea fondurilor UE”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Denis Suraki care deţine la Răsuceni câteva sute de reproducători şi peste 1.000 de struţi pentru procesare. De altfel, în momentul de faţă complexul agroindustrial de la Răsuceni, în care familia Suraki a investit constant încă din 2006, există o fermă de creştere şi înmulţire a struţilor cu capacitate de până la 20.000 de capete, un abator, o secţie de prelucrare a cărnii, o secţie de prelucrare a pieilor şi o staţie de epurare şi incinerare. Nu în ultimul rând, complexul dispune şi de o fermă vegetală, având în exploataţie o suprafaţă de circa 300 ha, care asigură furajarea animalelor din fermă.[…]

Struţ românesc la export

În ceea ce priveşte carnea de struţ, Suraki vinde cu precădere în România, în diverse restaurante şi hoteluri, dar şi în marile reţele de magazine precum Carrefour, Cora, Metro sau în magazinele specializate cum ar fi Naturalia. Ca urmare a cererii mari de carne de struţ în toată Europa, ferma de la Giurgiu livrează şi peste graniţe. „Avem mai mulţi colaboratori externi în Europa cu care lucrăm. Produsele de struţ au căutare din ce în ce mai mare pe piaţa externă, iar pentru noi acest lucru reprezintă o oportunitate să ne dezvoltăm prin creşterea exporturilor”, mai explică patronul societăţii giurgiuvene.

Carne de struţ pe internet

Potrivit oficialului companiei, în ciuda crizei financiare, business-ul Suraki a înregistrat o uşoară creştere. Compania a reuşit totodată să creeze un nou canal de distribuţie, prin inaugurarea unui magazin virtual prin intermediul căruia a generat deja în jur de 10% din vânzări. „În 2012, în ciuda crizei, vânzările au rămas aproximativ la acelaşi nivel cantitativ ca în 2011. Am înregistrat totuşi o creşterea mică de câteva procente datorită faptului că am diversificat gama de produse (creme şi suplimente alimentare n.red). Am reuşit să deschidem şi magazin online care considerăm că este o modalitate de promovare a societăţii şi a produselor noastre. Magazinul online în acest moment generează 10% din vânzări însă datorită tendinţei generale a clienţilor de a trece de la cumpărăturile clasice la cele online credem că în următorul an vom creşte pe acest segment”, mai spune Denis Suraki.

continuarea aici

leustean

De ce nu se prinde leusteanul. Cateva sfaturi

În primul rând trebuie spus că leușteanul este o plantă solidă, robustă, perenă care nu are inamici naturali și care se poate dezvolta spectaculos, dacă reușești și depășești dificultatea de a prinde leușteanul. Iată care sunt problemele și cele mai bune sfaturi pentru a prinde leușteanul.

leustean

  • Cumpără seminte de la producători de încredere. Leușteanul din semințe se prinde mai bine și este mai sănătos decât transplantarea unei rădăcini care se compromite foarte ușor după ce este scoasă din pământ.
  • Plantează semințele într-o jardinieră în casă. Ține semințele în apă pentru două-trei ore înainte de a le semăna și cerne pământul înainte de semănare.
  • O bună soluție pentru a prinde leușteanul este să foloșesti pământ de grădină amestecat cu pământ de flori. Leușteanul nu suportă pământul lutos și nici pe cel calcaros, având întotdeauna nevoie de pământ care să dreneze bine apa și ceva mai tasat. Aceasta este una din condițiile esențiale pentru a prinde leușteanul.
  • Un alt secret pentru a prinde leușteanul este acela al momentului în care alegi sa semeni semintele: ori toamna, de la finele lui octombrie, până la mijlocul lui noiembrie, ori primăvara în martie, dar până la jumătatea lunii.
  • Leușteanul este o plantă solidă și rezistentă la maturitate, dar în primele luni de vegetație este delicat și sensibil așa că dacă îl sădești în grădină protejează plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticlă PET, în fiecare noapte până la finele lui aprilie. Este un bun truc care te va ajuta să prinzi leușteanul.
  • Unul din detaliile de care trebuie ținut cont pentru a crește frumos leușteanul este intensitatea de lumina solara la care acesta este supus. Leușteanul are nevoie de soare, dar preferă lumina de dimineață și lumina indirectă, fiind mai bine adaptat pentru zonele umbrite și mai umede ale grădinii.
  • Transplanatarea rădăcinii într-un loc foarte însorit poate să fie fatală leușteanului care are nevoie de ventilație bună și trebuie ferit de actiunea soarelui de la amiază. Nu-l planta lângă ziduri, lângă pereți. Cel mai bun loc pentru a se prinde leușteanul este sub copacii cu umbră rară, în zonele umbrite sau la marginea grădinii în locurile mai joase.
  • Recoltarea nu se face niciodată mai devreme de 6-8 luni de la răsărire și, în primul an de viață, trebuie făcută cat mai putin posibil.

crizanteme

Mi-am vindecat familia cu plante medicinale din Rasuceni

Stimată redacție,

crizanteme
crizanteme din Rasuceni

Toamna este sezonul crizantemei, o floare cu multe calități, un panaceu natural. Eu am foarte multe plante pe care le cultiv numai în ghivece mari, ca atunci când vine frigul să le pot duce la adăpost. Astfel pot beneficia mai mult timp de ele, până după sărbătorile de iarnă, ca medicament natural.

Crizantema simbolizează splendoarea, puterea, longevitatea, sănătatea şi sentimentele profunde. Petalele conțin multe elemente minerale: potasiu, magneziu, seleniu, zinc, necesare pentru buna funcționare a organismului, în special a sistemului nervos. Planta conține vitamine mai ales vitamina C. Calitățile terapeutice ale florilor de crizantemă se bazează pe conținutul ridicat de uleiuri eterice care întăresc sistemul imunitar şi acționează favorabil asupra sistemului nervos.

Combate insomnia punând o vază cu flori lângă pat înainte de culcare (flori proaspete). Se amestecă petale de crizantemă şi se ține o floare uşor apăsată pe frunte, câteva minute.

În dureri reumatice, artroză şi poliartrită se aplică pe articulațiile bolnave petale de crizantemă macerate 7 zile în ulei nerafinat.

În hipertensiune se aplică pe zona pulsului de la încheietura mâinii comprese cu ulei de crizantemă. Deasupra se înfăşoară și leagă o folie.

În guturai, pe zona dintre buza de sus şi nas, se aplică petale înmuiate în ulei de floarea-soarelui timp de 3-5 ore, care se prind cu leucoplast.

Creşterea imunității în profilaxia afecțiunilor rinichilor şi sistemului urinar. O linguriță cu petale mărunțite se infuzează în 250 ml apă fierbinte. Când temperatura ajunge la 40 grade Celsius, în ceai se pun 7-10 boabe de struguri striviți şi o linguriță de miere. Se beau 2 căni pe zi. Are un efect diuretic foarte bun.

Curățarea organismului, în special a ficatului, de toxine. Se amestecă o linguriță şi jumătate petale de crizantemă şi flori de tei care se infuzează timp de 25 de minute având efect diuretic şi sudorific.

În caz de avitaminoză, anemie, suprasolicitare fizică şi psihică şi imunitate scăzută este bună o delicioasă salată preparată din: mere, pere, portocale tăiate cubulețe, petale de trandafir şi crizantemă, stropite cu zeamă de lămâie. Se amestecă totul cu miere sau dulceață de căpşune. Tăiate mărunt, petalele de crizanteme de diferite culori se pun în supe şi ciorbe, în salate şi ghiveci, dând savoare.

Eu şi familia mea apelăm la ajutorul naturii de peste 35 de ani. Nu m-am tratat niciodată după ureche. Nu prea am încredere în medicina alopată, dar nici nu am folosit plantele la întâmplare, fără să am cunoştințele necesare. M-am documentat şi am experimentat. Am învățat să fiu propriul meu medic şi  că toate afecțiunile apar din cauza stresului. Aşa că am început să-mi tratez prima dată starea emoțională. Trandafirul, regele florilor, e şi cel al acestui tratament. Ceaiul pe care-l folosesc mă încarcă mereu cu energie pozitivă, îmi alungă gândurile negre, mă face să gândesc numai pozitiv şi mă face mult mai optimistă. Pun petale în apă rece de seara, dimineața îmi spăl fața; pe lângă faptul că este un bun antibiotic natural, apa de trandafiri face tenul moale şi catifelat. Aveam un păr foarte gras, iar spălându-l des, cădea şi era firav. Timp de 6 luni, săptămânal, m-am limpezit după spălat cu infuzie din: lemnul domnului, salvie, rozmarin, urzică şi brusture (ajută la creşterea părului). Am scăpat de părul gras, firul este mai viguros, este mult mai des.

Băieții mei aveau pe mâini negi, iar nora mea o pecingine. I-am tratat cu latexul de la smochine verzi şi rostopască şi nu le-a rămas niciun semn. Soțul a scăpat de ciroză hepatică folosind armurariu, pe care îl cultivăm în afara curții, fiind  o plantă înaltă şi cu țepi. Mânca 3 lingurițe pe zi de semințe măcinate proaspăt. Noi îl folosim şi ca prevenție, deoarece întăreşte sistemul imunitar.

Locuim într-o zonă nepoluată, pe malul râului Cîlnişte, iar pe celălalt mal este pădurea de unde culegem unele plante, de exemplu măceşe, porumbe, păducel etc. Astfel, pentru orice afecțiune, apelez la plante, iar la vârsta de 60 de ani am o sănătate de invidiat.  Voi reveni cu rețeta bitterului suedez. Colaboratorilor le doresc sănătate şi idei noi, iar redacției spor la muncă!

Elena Ioniță, loc. Răsuceni de Sus, jud. Giurgiu