În „Jocuri populare din regiunea București”, Gh. Popescu-Județ și Gh. Găman descriu jocul astfel:

Bâr oiță sau Oița este un joc ușor și distractiv. I se spune așa din cauza cântecului care odinioară, ca și acum, însoțește jocul, fiecare vers cântându-se în cuprinsul a două măsuri și fiecare strofă, în cadrul a 16 măsuri muzicale, astfel:

1. Bâr oiță la poiană,
Bâr oiță, bâr!
Că te ia lupii la goană,
Bâr oiță, bâr!

2. Te-nvârtește, te sucește,
Bâr oiță, bâr!
Până când te amețește,
Bâr oiță, bâr!

3. Bâr oiță de la munte,
Bâr oiță, bâr!
Cu steluță albă-n frunte,
Bâr oiță, bâr!

4. Te trântește, te snopește,
Bâr oiță, bâr!
Și apoi te huiduiește,
Bâr oiță, bâr!

Strofa I se cântă pe pașii de la partea I făcându-se repetiția o dată; strofa 2 se cântă pe pașii de la partea II făcându-se repetiție o dată; strofa III se cântă pe pașii de la partea I făcându-se repetiția o dată iar strofa 4 pe pașii de la partea II făcându-se repetiție o dată. Jocul are două variante. Varianta II a Oiței se joacă în Regiunea București și în comuna Jitia – Râmnicul-Sărat – și în general în toată Regiunea Ploiești.
La joc iau parte băieți și fete, bărbați și femei.
Jocul a fost cules la data de 5 februarie 1958 în comuna Răsuceni, Raionul Drăgănești (Vlașca), de la tinerii și bătrânii din sat adunați la horă, dintre care amintim pe: Damian Dumitru zis Nea Mitruș de 50 de ani, fost vătaf de căluș în tinerețe și un iscusit jucător acum, Marin Băjenaru de 53 de ani, Mircea Crevenceanu de 49 de ani, Stanciu Stăncescu de 50 de ani, Măsălan Ion de 34 de ani, Duroiu Petre de 33 de ani, Iorga M. Constantin de 17 ani, Cristea Maria de 26 de ani, Pietriș Elena de 18 ani, Chiriță Elena de 16 ani și Mironica Chiran de 19 ani.
Muzicanți: vioristul Constantin Dumitru de 32 de ani și cobzarul Stoian Lăutaru de 42 de ani.
Jocul cuprinde două variante, fiecare dintre ele având câte două părți. Melodia conține două fragmente.
Formația: în cerc.
Ținuta: prinși de mâini ca la horă.

Sursa: Jocuri populare din regiunea București de Gh. Popescu-Județ și Gh. Găman, Ed. Muzicală a uniunii compozitorilor din R.P.R. 1961.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.