”Călușul” britanic își are originile cel mai probabil în Carpați Obiceiurile româneşti stau astăzi mărturie a istoriei strămoșilor geți care au migrat în toată Europa, până în insulele britanice.

Dintre toate, Căluşul este dansul popular autentic cu care România este cunoscută în lume și este cel mai vechi dans românesc intrat și regăsit și azi în culturi străine, Dansul sacru al geților, pe cât de vechi pe atât de actual pe uliţele satului, a intrat din 2006 drept capodoperă în patrimoniul material al UNESCO.

Căluşul este dansul care dă originalitate tradiţiilor româneşti, și un obicei românesc practicat de Rusalii care ţine de cultul unui străvechi zeu cabalin numit de tradiţia populară dacă Căluş, Căluţ sau Călucean.

Costumele cusute cu flori, cu fustă şi pălării, capătă valoare când numără câteva zeci de ani. Piesele din costumul căluşarilor poartă şi ele denumiri care amintesc de numele zeului, mişcările dansului simbolizând tropăiturile şi comportamentul cabalin.

Ceata lor vine din istorie și misterele lor se transmit din generație în generație, pe cale orală. Dintr’un ritual plin de grele semnificații, astăzi a ajuns un dans la sărbători. Dar faima călușarilor a depășit de mult hotarele României.

Un dans… „Halai – șa, hap, hap! / Dii, mai, dii!”; „Hei la șa!” Cei 7 sau 11 barbați se adună, fac un rând, un cerc, începe muzica, pământul e jucat în picioare, e lovit cu bețele. Clopoțeii sună, dansatorii zboară prin aer; unul, mai urât, cu o mască pe față, face tot felul de giumbușlucuri.

Muzica se întețește, vătaful îi îndeamnă să joace, mai repde, mai repede: „Dii, mai, dii!”. Dansatorii sunt pe undeva pe sus. Se încolăcesc, se tăvălesc pe jos. Aruncă bețele în aer, se aruncă și ei la pământ, și din nou în aer… Un ritual?

Un copil este pus în mijlocul dansatorilor, aceștia sar peste el. Va fi frumos, sănătos și isteț. Cineva bolnav, luat de Iele, este tratat și el. La capul lui este pusă o oală, la sfârșitul dansului oala e spartă, făcută bucăți, Ielele sunt alungate. Hărmălaia încetează, în curte revine pacea. Jocul sau ritualul se mută la altă casă.

Călușarii poarta costume peste care sunt petrecute „harnașamentele”. Sunt Caii, cei care, printr’o minune transmisă din generație în generație, celebreaza Zeul Cal. În vechime, Calul avea o importanță deosebita în viața oamenilor. Și nu numai ca animal de ajutor prin gospodarie sau animal folosit în lupte. Calul era un fel de orologiu al stramoșilor noștri. Iapa are, de obicei, două sezoane de reproducție, ambele situate în preajma echinocțiilor de primavară și de toamnă.

Iepele se montează și fată în sezonul de primavară (martie-aprilie), iar cele care rămân sterile se monteaza și fată în sezonul de toamnă. Fătatul are loc dupa o lungă perioadă de gestație, egală, în medie, cu 340 de zile. Dacă la acest interval de timp adaugăm zilele care pregatesc începerea unui nou ciclu de reproductie rezulta o perioada egala cu lungimea anului solar. Împerecherea și fătatul cailor indicau momente-cheie ale calendarului popular: sfârșitul iernii și debutul anului agrar (martie) și sezonului pastoral (aprilie). Un astfel de orologiu era fătatul mânjilor în preajma echinocțiului de primavara, fenomen astronomic celebrat de multe popoare ale lumii vechi ca An Nou.

Pe lângă venerarea zeului, dansul este şi un prilej de adorare a strămoşilor deoarece sâmbăta de dinaintea Rusaliilor este cunoscută şi sub denumirea de Moşii de Vară.

sursa: Thraxus Ares

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.