În Țara Maramureșului, casele vechi de zeci de ani reprezintă adevărate atracții turistice. Construite doar din lemn și pământ, fără podele și cu perini și țoale țesute, casele de altă dată par desprinse din povești. Pe cât par de ireale, unele dintre ele încă mai există. Sunt păstrate de moștenitorii lor care vor astfel să arate lumii întregi că tradiția românească poate fi păstrată și că nu trebuie uitată.

casa parinteascaPierdută printre crestele munților, o căsuță veche de mai bine de 100 de ani din satul maramureșean Preluca Veche îți atrage privirea. Are doar două încăperi, mobilier simplu, din lemn, iar pe pereți ștergarele și costumul popular arată că acolo mâna omului modern nu a intervenit. Casa aparține familiei Giurgiu, care a moștenit-o.

„Casa a fost soacrei mele. Tot ce a fost aici a fost al ei și eu am păstrat”, spune Delia Giurgiu.

Nea Grigore are 60 de ani. Bărbatul s-a născut și a crescut în această casă, de care sunt legate toate amintirile lui din copilărie.

„Eu aici m-am născut. Aici or trăit bunicii mei şi părinții mei. În două camere era toată familia”, spune şi nea Grigore, care începe să enumere: erau doi bunici, doi părinți și patru copii.

În casă e pământ pe jos şi nea Grigore spune că parcă e alt aer în camere. El are la vale și o locuință modernă, cum îi place să spună. Cu toate acestea nu l-a lăsat inima să renunțe la casa părintească.

„Este o vorbă care zice aşa: casa părintească nu se vinde. Cât se poate, se păstrează. Noi am mers pe ideea asta”, spune bărbatul.

Familia Giurgiu recunoaște că ar fi putut dărâma casa, însă nu a vrut. Au întreținut-o cum au putut pentru a menține tradiția vie. Același lucru ar trebui să-l facă toți românii, spune nea Grigore.

„Oamenii pot să facă asta. Să adune de la o bătrânică, de la un bătrânel un costum sau ștergare sau o cuvertură de lână pe pat. Să-şi facă şi ei un mic colțișor românesc. Unul cu tradiție, indiferent de zonă, că-i Ardeal, că-i altă zonă”, spune Grigore Giurgiu.

Casa e o adevărată comoară, asta pentru că multe ca ea au dispărut sau o să dispară în timp.

„Casa asta este una cu specific chiorean, din Țara Chioarului. Păstrează foarte bine specificul, păstrează foarte bine arhitectura din Țara Chioarului, prin culoarea albastru mieriu. Aceste case și aceste construcții sunt pe cale de dispariție”, spune Viorel Coroian, președintele Asociației de Dezvoltare și Promovare a Turismului Maramureș.

În zona Țării Chioarului și a Lăpușului au fost identificate circa 50 de case vechi de mai bine de 100 de ani. Specialiștii încearcă acum să le restaureze și să le conserve, tocmai pentru ca generația tânără să se poată bucura de imaginea satului românesc de altă dată.

 

sursa

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.