Drăgănești Vlașca

Mănăstire de călugări

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca adăposteşte o părticică din moaştele sfintei Maria Magdalena. Lăcaşul a fost ridicat în 2012, pe locul unui fost spital abandonat.

Pe drumul care leagă Bucureşti de Alexandria, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, a răsărit de câţiva ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcaşul poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul) şi este închinat sfintei Maria Magdalena. În urmă cu patru ani, în locul care astăzi emană linişte şi credinţă, zăceau ruinele unui fost spital, ridicat în timpul Primului Război Mondial, transformat, mai apoi, în spital comunal şi abandonat de zeci de ani. Ridicarea micii biserici, a chiliilor şi a altarului de vară vizitate astăzi de mii de credincioşi nu ar fi fost posibile fără iniţiativă a doi tineri credincioşi ai Domnului: Protos. Sebastian Serdaru şi arhid. Serafim Baciu.

Decizia ridicării mănăstirii a coincis cu momentul în care ambii tineri, cu studii în Teologie, au decis să renunţe la cele lumeşti şi să treacă la traiul monahal pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu. ”Totul a început în anul 2010 când împreună cu părintele Serafim, arhidiaconul Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului am plecat într-o vizită la Muntele Athos, acolo este venerată într-un mod special Maria Magdalena, pentru că acolo se găseşte mâna stângă a Mariei Magdalena. Aveam de mult un soi de chemare interioară, dar acolo a fost momentul decisiv în care m-am hotărât cumva să facem o mănăstire şi să ne închinăm viaţa lui Dumnezeu pentru totdeauna. În 2011 am intrat în monahism şi atunci am început să căutăm mai multe locaţii în care să ne ducem la îndeplinire dorinţa aceasa de a ridica o nouă casă a lui Dumnezeu” povesteşte stareţul mănăstirii, părintele Sebastian.

Ajunşi pe locul fostului spital comunal din Drăgăneşti Vlaşca, cei doi părinţi au ştiut că acesta este locul în care vor ridica noul lăcaş : ”Când am ajuns aici, pe locul acesta, pe locul fostului spital din Drăgăneşti Vlaşca a simţit că aici este. Cu toată paragina locului, cu toate clădirile dărăpănate ale spitalului care fusese părăsit însă din anii 70, nu a contat. Am simţit că aici trebuie să fie” Cei doi au demarat iniţial discuţiile cu primăria pentru obţinerea locului.

În 2012 a început construcţia paraclisului, dedicat sfintei Maria Magdalena. ”Fiind venerată la mănăstirea de la muntele Athos acolo unde am luat decizia de a începe viaţa monahală am zis că prima biserică trebuie să o dedicăm sfintei Maria Magdalena către care avem venerare deosebită”, mai spune stareţul. Cu propriile economii şi cu donaţii strânse de la credincioşi, cei doi părinţi au reuşit ridicarea lăcaşului într-un timp record: ”Paraclisul s-a sfinţit în 2014, în Duminica Mironosiţelor.

Sala de mese, bucătăria, altarul de vară închinat Schimbării la faţă a Domnului, au fost sfinţite în 2015”. Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător.”Numele de Panto Crator însemnă Atotţiitorul şi este un nume pe care Apocalipsa i-l dă lui Hristos. Este un nume pe care Hristos îl poartă mai ales după ce s-a înălţat la ceruri. Este credinţa că Hristos este acela care pe toate le ţine, prin dragostea sa, prin puterea sa.

Dintre cele 13 mănăstri din Teleorman, am vrut ca mănăstirea noastră să fie prima închinată în primul rând Mântuitorului Iisus Hristos”, mai spune stareţul Sebastian.

În fiecare vineri de la ora 21: Sf Maslu, Paraclisul Sfintei Mironosite Maria Magdalena și Sfânta Liturghie

Ocrotitori Mănăstirii Pantocrator: Sfântul Ioan Teologul și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena

6 vietuitoare, viata de obste

Hram: Sfanta Treime (hramul manastirii si al viitoarei biserici), Sfintii Ciprian si Iustina (paraclisul)

Acces: din centrul comunei Draganesti-Vlasca, localitate situata pe DN 6 Bucuresti (60 km)-Alexandria (27 km), 2 km N, pe DJ 503, spre Videle;

Stareta: monahia Mitrodora Gligor

Adresa: Draganesti-Vlasca, 147135, jud. Teleorman

Manastirea Draganesti-Vlasca a luat fiinta in anul 1998, intr-un vechi conac ce a apartinut in perioada interbelica mosierului Anghel Capra (inrudit cu familia filosofului Constantin Noica). Biserica cu hramul Sf. Treime este in constructie. In prezent se lucreaza la pictura paraclisului cu hramul Sf. Ciprian si Iustina, o imbinare intre pictura bizantina si pictura romaneasca a sec. XV-XVI.