agresorul Înalta Curte a decis că infracţiunea se comite chiar şi atunci când este vorba de o singură persoană agresată şi că nu e nevoie să fie mai multe victime pentru ca sistemul judiciar să sancţioneze fapta ca infracţiune. Magistraţii pot să emită pedepse de până la doi ani de închisoare pentru această faptă.

Articolul 371 din noul Cod Penal defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”, articol in legea penală care ar putea băga după gratii toţi bătăuşii care comit agresiuni şi chiar scandaluri pe stradă sau în spaţii publice. Înalta Curte a decis că şi atunci când victimă este o singură persoană se poate reţine comiterea infracţiunii. Până acum foarte multi interlopi şi alte persoane violente au scăpat de conscinţe legale serioase pentru că bătăile aplicate au fost interpretate legal de procurori doar ca „loviri şi alte violenţe”,  fără a se acţiona împotriva lor şi pentru comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice” atunci când victima era o singură persoană.

Definiţia articolului este următoarea: 
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Avocatul Florin Kovacs a explicat că până acum procurorii şi poliţiştii nu-i urmăreau pe agresori pentru infracţiunea aceasta, dacă era vorba doar de o persoană agresată.

„Pe infracţiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza şi din oficiu pentru această infracţiune. Poliţiştii şi procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis inracţiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul oraşului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza aresorii. Acum Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infractiune. Chiar şi atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reţine această infracţiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracţiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii”, a explicat avocatul Kovacs.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a venit după ce Curtea de Apel Timişoara a sesizat Înalta Curte pentru a clarifica ce se întâmplă atunci când victimă a agresiunii este o singură persoană.

Deciţia instanţei supreme, publicată în Monitorul Oficial din 10 mai 2016, a fost că infracţiunea se comite şi se poate pedepsi chiar şi atunci când e vorba de o faptă îndreptată împotriva unei singure persoane.

Iată decizia Inaltei Curţi ce Casaţie şi Justiţie care poate pune punct indulgenţei de care beneficiau interlopii în sistemul judiciar, cu condiţia ca poliţiştii şi procurorii să trimită în faţa judecătorilor bătăuşii cu acuzaţia că au comis această infracţiune.
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia penală, în Dosarul nr. 5.287/290/2013, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: Dacă elementul material al laturii obiective a infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice prevăzute de art. 371 din Codul penal trebuie îndreptat împotriva mai multor persoane şi dacă în situaţia în care acţiunea descrisă a vizat o singură persoană operează dezincriminarea conform art. 4 din Codul penal.
>Stabileşte că:
1. În aplicarea dispoziţiilor art. 371 din Codul penal, în cazul infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, pentru existenţa infracţiunii, violenţele, ameninţările sau atingerile grave aduse demnităţii nu trebuie să fie comise împotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violenţele, ameninţările ori atingerile grave aduse demnităţii, care tulbură ordinea şi liniştea publică, să fie săvârşite, în public, împotriva unei persoane”

Decizia ICCJ nr. 9 din 12 aprilie 2016, luată de „Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală”, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 356 şi a devenit obligatorie pentru toate instanţele.

Completul de judecători a stabilit, prin intermediul documentului amintit, o interpretare obligatorie a infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Mai exact, se consideră că pedeapsa pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice este aplicabilă indiferent de numărul persoanelor împotriva cărora este comisă această infracţiune.

O faptă se consideră săvârşită în public, potrivit Codului penal, atunci când este comisă într-un loc care, prin natură sau destinaţie, este accesibil publicului mereu, indiferent că sunt prezente sau nu persoane, precum şi dacă este comisă în orice alt loc accesibil publicului, atunci când sunt de faţă cel puţin două persoane.

Totodată, o faptă se consideră săvârşită în public atunci când este comisă „într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenţia ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane”, conform actului normativ. De asemenea, fapte săvârşite în public mai sunt considerate şi cele comise într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane (exceptând reuniunile familiale), explică avocatnet.ro.

 Sursa; http://www.evz.ro:

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.