Îţi ceri iertare de la toţi cei din casă, înainte de a pleca spre slujba de la biserică? Închizi telefonul mobil, nu vorbeşti şi nu te fâţâi de colo-colo prin biserică, spre a nu deranja slujba? Ţine cont măcar de acum încolo de regulile canonice, dacă vrei ca mersul la sfânta biserică să-ţi fie de folos. Iată ce spunea părintele Cleopa despre cele 14 reguli de bună cuviinţă pentru creştinul care merge la slujbă.

rugaciune biserica

 1. Să te ierţi cu toţi

Dacă merge mama la biserică sau tata să zică: ”Iertaţi-mă, măi băieţi! Iartă-mă, soţie!”.

 1. Să duci un mic dar din casa ta

O lumânare, un bănuţ, o prescură, un pahar de vin – ce poţi. Prin acel dar pe care-l duci tu la biserică, se binecuvântează toată averea ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu

 1. Să mergi mai de dimineaţă

Ca să ajungi înainte de a începe slujba, să te poţi închina în linişte şi să îţi alegi locul fără să deranjezi slujba.

 1. Bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga

Aceasta este ordinea aşezării credincioşilor în biserică. Şi vârsta stabileşte ordinea aşezării: în faţă stau femeile şi bărbaţii mai vârstnici, iar cei mai tineri – în spatele lor. Între bărbaţi şi femei se lasă o cărare în mijlocul bisericii, ca să poată merge la altar cei care vor să se închine şi să ducă darul.

 1. Nu vorbeşti în biserică

Este mare păcat. Doar dacă este neapărat nevoie poţi spune ceva, dar numai în şoaptă sau prin semne.

 1. Nu ieşi înainte să se termine slujba

Dacă ieşi înainte de terminarea slujbei, eşti asemenea cu Iuda, care a ieşit de la Cina cea de Taină şi s-a dus să-l vândă pe Hristos. Doar urgenţele justifică încălcărea acestei reguli canonice.

 1. Nu săruţi sfinţii pe faţă

Când te închini la sfintele icoane, este mare păcat să săruţi sfinţii pe faţă. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruţi picioarele; dacă este pictat pe jumătate, îl săruţi la partea de jos.

 1. Nu te mai duci să te închini…

…după ce preotul a dat binecuvântrea de Liturghie. Când auzi preotul spunând: ”Binecuvântată este Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, nu te mai duci să te închini, pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie. Nici darul nu îl mai duci, îl vei da, cu lumânare şi cu prescură, la sfârşit.

 1. Stai în genunchi…  

…când se cântă: ”Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm…!”. La fel la Axionul Maicii Domnului şi la Tatăl nostru.

În faţa Sfântului Potir, la împărtăşanie, să nu ai lumânarea aprinsă, nici să nu-ţi faci cruce, să pui mâinile cruciş pe piept.

 1. După împărtăşanie nu mai săruţi mâna preotului

În plus, până nu stai la masă nu mai ai voie să săruţi nici sfintele icoane. Cei căsătoriţi, care vor să se împărtăşească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăţia în familie măcar trei zile, iar după ce s-au împărtăşit – măcar două zile.

 1. Iei anafură pentru cei de acasă

Cel ce a venit la biserică se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anafură pentru toţi cei din casă. Iar aceştia nu mănâncă nimic până când nus e împărtăşesc cu sfânta anafură.

 1. Cum ieşi din biserică

Când rosteşte preotul: ”Cu pace să ieşim! Întru numele Domnului!” şi sfârşeşte liturghia, faci trei închinăciuni în mijocul bisericii şi mergi acasă. De la biserică nu te opreşti până la uşa ta.

 1. La masă povesteşti ce ai auzit la slujbă

Când ajungi acasă, spui o rugăciune la sfintele icoane şi, stând la masă cu familia, povesteşti ce ţi-a rămas în cap de la biserică – ce predică a ţinut preotul, cum a cântat dascălul, cât de frumos a fost. Ca să audă şi cei ce n-au putut merge la biserică din motive binecuvântate.

 1. După-amiaza îi cercetezi pe cei bolnavi şi săraci

După ce ai stat la masă, te odihneşti două ore, apoi te duci, în duminici şi sărbători, să faci vizite celor în necaz: bătrâni şi bolnavi. Ca să le spui un cuvânt de mângâiere şi să le duci, dacă poţi, un dar cât de mic.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.