Comuna-fenomen, comuna model a României. Arată ca în Occident, dar se află în epicentrul sărăciei

Comuna Pădureni, din județul Vaslui, arată ca o adevărată localitate europeană. Comuna are camping, piscină, teatru de vară, sală de spectacole, loc pentru echitaţie, teren de sport cu tribună şi nocturnă, un parc frumos amenajat cu foișoare și terase.

comuna model

De asemenea, Pădureni – care se află într-unul dintre cele mai sărace județe din România – are și drumuri asfaltate, rețea de canalizare și stație de epurare.

Comuna se află 8 kilometri de Huși și este formată din satele Căpotești, Davidești, Ivănești, Leoști, Pădureni (reședința), Rusca, Todireni și Văleni, având o populație de puțin peste 4.000 de locuitori.

Începând din anul 1990, comuna este condusă de același primar, pe nume Temistocle Diaconu. În deceniile de după Revoluție, comuna Pădureni a avut un parcurs total diferit față de multe dintre localitățile rurale din România, care s-au afundat tot mai tare în sărăcie. Mai mult, unele dintre amenajările și construcțiile realizate aici lipsesc chiar și din numeroase orășele din țară.

În vârstă de 64 de ani, Temistocle Diaconu a fost înainte de Revoluție învățător, directorul căminului cultural din comună şi coordonatorul ansamblului folcloric “Stejărelul”.

„Chiar după desființarea CAP-urilor, oamenii au fost înțelepți, nu au distrus nimic, la propunerea mea, și am reușit să creăm un sector de gospodărire comunală. Înțelepciunea lor a fost răsplătită, pentru că și-au dat seama că dacă le-ar fi distrus, am fi fost mult mai săraci decât eram”, a povestit Temistocle Diaconu pentru hotwews.ro.

Pentru a transforma localitatea, primăria a aplicat și a obținut fonduri externe: inițial SAPARD și PHARE, iar apoi, după aderarea României la UE, fonduri europene.

De exemplu, printr-un proiect SAPARD au fost modernizați 4,3 kilometri de drum între 3 sate, iar prin fonduri europene s-au construit rețea de canalizare, stație de epurare, alți 7 kilometri de drum și trotuare în satul Pădureni. Cu ajutor financiar de la statul elvețian, un sat a fost alimentat cu apă, mai notează hotnews.ro.

De-a lungul timpului, primăria a achiziționat și un excavator pentru întreținerea drumurilor, un tractor cu remorcă, autogunoieră și două microbuze. Toate satele au televiziune prin cablu, iar în comună funcționează două dispensare, două cabinete de medicină de familie, farmacii și un cabinet stomatologic. Școala din Pădureni are laborator de informatică și sală de gimnastică.

Imagini din Pădureni

comuna model

Foto: adevarul.ro

„Mi-am dorit să aduc civilizaţia”

“Satele erau îngropate în noroaie şi mi-am dorit să aduc civilizaţia. După asfaltare şi aducţiuni apă, am modernizat şcoli, grădiniţe, dispensare şi am făcut un cabinet stomatologic. Avem şi un centru de zi pentru 30 de copii cu risc de abandon şcolar”, a povestit primarul pentru adevarul.ro.

Printr-un proiect PHARE, primăria a construit un centru de zi pentru 30 de copii care provin din familii sărace, scopul centrului fiind ca ei să nu abandoneze școala. Aici, ei iau masa de prânz și își fac temele sub coordonarea cadrelor didactice.

Comuna are și o sală de festivități, numită sala Armonia, care funcționează și ca discotecă. De asemenea, ea poate fi închiriată contra cost.

Însă unele dintre cele mai inspirate investiții s-au dovedit a fi piscina și lacul de agrement construite de primărie. În jurul lor a fost amenajat un parc cu grătare, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, foișoare și mini-terenuri de sport pe care oricine le poate închiria. Terasa Cuibuşor este suspendată deasupra unui pârâiaş, iar în apropiere se află și un cuptor din lut unde sunt coapte plăcinte la zilele satului, scrie adevarul.ro. Grătarele pot fi folosite gratuit de vizitatori sau de săteni. Tot mobilierul din spațiul public (băncuțe din lemn etc.) au fost construite în atelierul de tâmplărie al primăriei. În total, comuna are peste 15 hectare de spații verzi.

Bazinul de înot, care a fost terminat în anul 2008, a costat primăria 120.000 de lei. Potrivit primarului, investiția a fost amortizată încă din anul 2012 (în primii 3 ani de funcționare, primăria a încasat 130.000 de lei din bilete). Piscina, care este dotată cu dușuri și șezlonguri, a cunoscut un adevărat succes în comună: foarte mulți localnici și turiști vin aici pe timpul verii, iar un profesor de educație fizică îi învață pe copii să înoate. Recordul de vizitatori înregistrat într-o zi a fost de 860 de persoane.

Activitățile sălii Armonia, ale centrului cultural și ale piscinei produc o șeptime din bugetul comunei Pădureni, a mai declarat primarul pentru hotnews.ro.

În vara anului 2014, în apropierea piscinei a fost amenajat un teren de echitaţie cu cai şi ponei.

În această comună model sunt și trei terenuri de sport, cel din Pădureni având tribună cu 400 de locuri şi nocturnă. Iar Teatrul de vară are 1.560 de locuri pe scaune.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.