Foto: Facebook/Primaria comunei Ciugud

Comuna Ciugud din judetul Alba a lansat primul proiect de bugetare participativa pentru copii din Romania, prin care cei mici pot sa aleaga proiecte care vor fi finantate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Primariei Ciugud, copiii din comuna vor fi invatati si cum se desfasoara alegerea reprezentantilor in administratia publica locala si cum lucreaza Primaria si Consiliul Local.

Potrivit comunicatului citat, comuna Ciugud este prima administratie locala din Romania care lanseaza bugetarea participativa pentru copii.

„Sub genericul Primaria Copiilor, administratia locala si Scoala Gimnaziala Ciugud au demarat un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetateneasca si democratia participativa.

Astfel, copiii sunt invatati ce inseamna drepturile si obligatiile unui cetatean, cum se desfasoara alegerea reprezentantilor in administratia publica locala si cum lucreaza Primaria si Consiliul Local.

In final, copiii din Ciugud vor fi primii din tara care vor implementa bugetarea participativa, prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finantate din bugetul local cu suma de 50.000 de lei.

Proiectele vor fi colectate si selectate de copiii alesi in cadrul Primariei Copiilor, iar ulterior prioritizarea lor va fi votata de toti copiii din comunitate”, se arata in comunicat.

Reprezentantii Primariei Ciugud arata ca, in prima etapa, proiectul presupune organizarea alegerilor copiilor, un proces care simuleaza desfasurarea alegerilor locale.

Copiii, in campanie electorala

Copiii au avut la dispozitie o saptamana pentru a-si aduna liste de sustinatori si pentru a-si depune candidaturile pentru functiile de primar si consilier local. Fiecare candidat a trebuit sa convinga minim 10 colegi si un profesor sa il sustina pentru a candida pentru o functie de consilier local si respectiv minim 15 colegi si doi profesori pentru a putea sa se inscrie in cursa pentru functia de primar.

Apoi, copiii din comuna au intrat in campania electorala, perioada in care au putut sa isi puna afise pe un panou special, sa distribuie materiale de informare sau chiar sa organizeze intalniri cu alegatorii.

In total, in „cursa electorala” s-au inscris 5 candidati pentru functia de primar si 16 pentru cea de consilier local.

Candidatii pentru functia de primar vor participa la o dezbatere privind proiectele pe care si le-au propus pentru copiii din Ciugud, iar luni copiii vor vota in cadrul alegerilor copiilor si vor alege viitorul primar si cei 11 consilieri locali.

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, spune ca proiectul a fost lansat cu gandul la copiii care invata la scoala din localitate si care, peste 20 de ani, vor deveni consilieri locali, primar sau viceprimar.

„Este important sa ii pregatim pe acesti copii pentru viata, dar mai ales sa ii pregatim sa fie cetateni implicati, care isi cunosc drepturile si obligatiile. Oricat de mult am investi in drumuri, canalizare, apa sau modernizarea unei comunitati, daca nu investim in educatia oamenilor, nu vom reusi sa schimbam nimic”, a precizat Damian.

In Scoala Gimnaziala Ciugud invata, in prezent, aproximativ 130 de copii, de la clasa pregatitoare pana la clasa a VIII-a.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.