„Sunt oameni, primari cu state vechi care pleacă după mandate întregi de primar PSD. După 20-25 de ani de membru de partid, e ceva, se întâmplă ceva”, a declarat, pentru gândul, primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente, pesedist la ordonanţă care revine acum la „matca liberală”. „Din partea PSD-ului nu voi candida, ăsta e un răspuns foarte clar. De ce? Pentru că am avut foarte multe dezamăgiri, de asta. Foarte multe proiecte au fost amânate, respinse, nefinanţate şi eu am considerat că unde oamenii nu se ţin de cuvânt”, spune şi primarul din Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu. Când vine vorba de doctrină, edilii spun că nimeni nu se alege cu ideologia. „Hai, lăsaţi-mă cu doctrina! E pe naiba! La rural iese cu ciomagul şi zice: Băi, ce cauţi la mine, că n-ai făcut nimic?”, explică plastic Gheorghe Melente.

primari_dragnea

În Vâlcea, fenomenul „trădării” PSD-ului a făcut mare vâlvă, mai ales că în judeţ se vorbeşte deja despre şapte primari care au confirmat că au sărit în barca PNL-ului. Încă şapte ar fi pe cale să facă acelaşi lucru, spune primarul din Drăgoeşti, Gheorghe Melente, chiar unul dintre cei care ştie sigur că în vară va candida sub sigla liberalilor. Edilul ţine, însă, să menţioneze că nu e singurul care face această mutare şi că, totuşi, cazul său nu este unul chiar ieşit din comun, din moment ce nu este membru „de tradiţie” al PSD, pentru că până în toamna lui 2014 a făcut parte tot din formaţiunea de dreapta, pe care a părăsit-o din cauza alianţei cu PDL. În privinţa celorlalţi, însă, Melente crede că se întâmplă ceva „în interior”.

„Să ştiţi că deja la Vâlcea cred că e un fenomen. Cu certitudine sunt deja şapte şi, din ce aud şi eu, cred că se duc undeva pe la 14. Dar vă spun, gândesc puţin şi în viitor. Sunt oameni, primari cu state vechi care pleacă după mandate întregi de primar PSD. După 20-25 de ani de membru de partid, e ceva, se întâmplă ceva”, a declarat Gheorghe Melente pentru gândul.

Printre emblemele pesediste locale care s-a orientat către liberali se numără primarul comunei Voiceşti, de 20 de ani membru PSD, care a spus deja că în vara lui 2016 va candida din partea PNL, pentru că atât timp cât a fost primar s-a aflat în permanentă opoziţie, chiar şi atunci când au fost „ai lui” la putere şi că interesele lui şi cele ale cetăţenilor sunt, în ultima vreme, în totală opoziţie cu ceea ce promovează partidul.

„Normal că, dacă eşti la putere, şi eu ştiu foarte bine, nu trebuie să ne învârtim în jurul cozii, pentru că fiecare dintre noi, prin lupta politică, ne dorim ca partidele noastre să vină la guvernare, că asta este politica. Ţinând cont de toate acestea, ştim şi noi că altfel suntem priviţi în momentul în care partidele noastre şi ideologia partidului reprezintă interesele comunităţii noastre. Eu am fost în opoziţie şi când au fost PDL-iştii la putere, şi când au fost PNL-iştii şi tot aşa. Şi mai mult decât atât, şi când au fost ai mei la putere. Deci, automat, trebuie să gândeşti bine, să stai strâmb şi să judeci drept”, a declarat pentru gândul primarul din Voiceşti, Florian Vătafu.

Principala problemă a PSD-ului în Vâlcea ar fi lipsa de comunicare ce ar fi plecat de la organizaţia judeţeană care, în ultimul an, n-a mai fi fost în stare să construiască o echipă sudată, să pună pe primul plan nevoile şi „păsurile” cetăţenilor şi să-i asculte, arată unii dintre primari. Primarul Vătafu explică modul în care a ajuns să nu mai creadă în valori pe care le-a promovat timp de două decenii şi spune că oamenii au nevoie „să vii în mijlocul lor”, nu doar să treci prin sat din patru în patru ani şi să le ceri votul.

„Mie îmi pare foarte rău, pentru că este foarte greu, e nespus de greu, nu vă închipuţi cum e să pleci când ai plecat de la 0. Să pleci după 20 de ani, vă spun că de multe ori îmi vine să plâng, dar asta e, nu am ce să fac. Pentru că ei nu ştiu să ţină pasul. (…) E ca şi cum ai sta cu o nevastă 20 de ani şi după 20 de ani te desparţi”, arată edilul din Voiceşti.

Şi primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, cea mai mare din judeţul Vâlcea, acuză aceeaşi lipsă de interes, atât din partea organizaţiei judeţene, cât şi de la „centru”. Deşi arată că, oficial, nu a făcut încă niciun anunţ definitiv în privinţa candidaturii la locale, pentru că este încă o perioadă în care decizia trebuie lăsată „la macerat”,  Voicescu spune că se orientarea sa e spre liberali şi că, în mod categoric, nu va merge mai departe cu PSD.

Din partea PSD-ului nu voi candida, ăsta e un răspuns foarte clar. De ce? Pentru că am avut foarte multe dezamăgiri, de asta. Adică din punctul de vedere al localităţii mele, care este una dintre cele mai mari comune din judeţul Vâlcea, foarte multe proiecte au fost amânate, respinse, nefinanţate şi eu am considerat că unde oamenii nu se ţin de cuvânt şi nu sunt serioşi e bine ori să devii neutru ori să te retragi. Lupta asta de ani de zile pe care am făcut-o, practic, pentru binele comunităţii mele şi pentru binele judeţului, mi-am dat seama că în ultimii ani a fost cam în zadar, a explicat primarul din Fârtăţeşti.

Social-democraţii au pierdut teren la capitolul „colaborare”, întrucât comunicarea dintre autorităţile locale, liderii partidului şi Guvern a fost practic, inexistentă în 2015, spune Voicescu, mai ales că unele dintre proiecte i-au fost iniţial respinse, amânate sau, pur şi simplu, ignorate de cei din ministere.

„Am avut două proiecte în derulare pentru care, în primă fază, n-am primit decât o hârtie în care ziceau că nu se finanţează. Vă daţi seama în ce postură ingrată am fost în faţa alegătorilor. Aparatul tehnic de acolo de la Ministerul Dezvoltării nu ştiu ce urmărea. Faptul că m-au exclus, practic, în prima fază cu două lucrări începute, nu ştiu ce a fost. Până la urmă, am dus o muncă tehnică intensă şi de audienţe, ca la sfârşitul anului 2015 să se aloce fondurile care erau legale şi necesare acestei investiţii. Faptul că lipsa de comunicare între localităţi şi Bucureşti, practic, s-a rupt, asta a fost în detrimentul PSD-ului, vă spun”, îşi explică Voicescu nemulţumirile, mai ales că, spune el, foarte mulţi primari din judeţ sunt deranjaţi de această atitudine.

Supărarea s-a resimţit şi la Primăria Drăgoeşti, aşa că edilul Gheorghe Melente s-a hotărât şi el: lasă PSD-ul pentru PNL. După ce a vorbit despre trecerea primarilor din Vâlcea la PNL ca despre un adevărat „fenomen”, Melente, a explicat că situaţia lui este foarte simplă pentru că ceea ce face este doar „să se întoarcă la matcă”. Aşa sintetizează primarul doi ani în care, mai întâi, a ieşit câştigător de pe listele liberalilor, a trecut prin PSD, pentru ca acum să revină la doctrina de dreapta.

„Eu am ieşit primar de pe listele PNL. După celebra ordonanţă 55 mi-am dat acceptul pentru a fi din partea PSD-ului, dar asta nu înseamnă că m-am înscris la PSD. Mi-am dat acordul ca, în baza USL-ului, eu să reprezint PSD-ul. Şi acum, după ultimele discuţii şi după ce s-a dat neconstituţională OUG 55, eu am purtat discuţii şi am revenit la matcă”, a arătat Melente.

Edilul spune că nu a fost „ispitit” de liberali prin alocări de sume, la fel cum nici în trecut nu a mers cu PSD-ul ca să primească mai multe fonduri şi că decizia a venit şi pe fondul evenimentelor care s-au întâmplat în formaţiunea social-democrată în ultimul timp, atât la nivel judeţean, cât şi naţional.

„De la Bucureşti, eu zic că a fost mai bună colaborarea decât cu liderii de la judeţ. Cel puţin în privinţa mea, că de un an de zile şi de când sunt în barca PSD-ului n-a prea fost colaborare cu liderii de la judeţ, deci comunicarea, colaborarea a fost redusă, dacă nu inexistentă”, spune Gheorghe Melente.

Există, însă, şi primari care rămân fideli PSD-ului, iar Ion Vasile, edilul din Pesceana a ţinut să accentueze acest lucru, spunând că multe dintre informaţii sunt doar speculaţii. Acesta recunoaşte, totuşi, că au existat nişte negocieri, că liberalii au venit cu propuneri, dar că el rămâne social-democrat, mai ales că are o comună pesedistă şi nu-i poate dezamăgi pe locuitori, în felul acesta beneficiind şi de mai multă susţinere.

„Rămân membru al PSD, sunt şi preşedintele partidului, ales anul trecut. Şi mai ales că la noi comuna peste 60% e PSD-istă şi nu pot să-i trădez”, a declarat Ion Vasile.

Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai României”

Alegerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al PSD cu o majoritate covârşitoare în toamna anului trecut nu i-a nemulţumit pe primarii comunelor din Vâlcea, dar pentru unii dintre ei Victor Ponta rămâne imaginea liderului adevărat şi „unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România”.

Primarul din Fârtăţeşti recunoaşte că posibilitatea ca în viitor să treacă la PNL este una care poate să devină realitate şi că această modificare radicală are, într-o oarecare măsură, legătură şi cu schimbarea şefului de la Bucureşti.

Are legătură şi cu faptul că Ponta nu mai este liderul partidului. În dânsul am avut încredere, da, aşa e. Evident că aveam mai multă încredere, mai multă susţinere în domnul Ponta. L-am considerat un lider serios, iar conjunctura politică a fost aşa cum a fost, iar actul de bărbăţie de care a dat dovadă, eu zic că l-a făcut mult mai bun ca om, explică Nicolae Voicescu.

Acesta spune că nu are nimic să-i reproşeze lui Liviu Dragnea, dar că, într-adevăr, comunicarea între Bucureşti şi localităţi a lipsit în ultimele luni. Delegaţiile au mers în Capitală cu dosare concrete şi cu proiecte în derulare, dar „dânşii s-au dovedit imuni la solicitările legale” ale edililor: „îşi văd numai de interesul dumnealor acolo şi m-au dezamăgit complet”, declară primarul din Fârtăţeşti. Acesta mai spune şi că, în ultima vreme, conducerea PSD a derapat, în sensul că a început „să încurajeze nemunca”, o idee foarte dăunătoare societăţii la ora actuală.

„Lucrurile trebuie luate mai concret. Adică să găsim posibilitatea de a-i determina pe cetăţeni să pună mâna să muncească, pentru că, până la urmă, ca să te dezvolţi, ca şi acasă, dacă nu munceşti nu ai dezvoltare şi nu ai satisfacţii. Deci o luaseră bine cu USL-ul, după aia, mă rog, s-a stricat problema, detaliază primarul celei mai mari comune din Vâlcea.

Acelaşi lucru declară şi Gheorghe Staiu, edilul din Şuşani, care încă regretă că Victor Ponta n-a câştigat alegerile prezidenţiale, mai ales că primarul l-a şi votat cu toată convingerea.

Să ştiţi că da, plecarea domnului Ponta a fost o chestie care m-a făcut să iau decizia asta. Am avut încredere în domnul Ponta, bineînţeles, l-am şi susţinut şi în alegerile prezidenţiale, nu mi-e ruşine să recunosc, şi îmi pare rău că nu a câştigat, sincer vă spun, completează Staiu.

Ca membru PSD cu experienţă de aproape 20 de ani, primarul Vătafu din Voiceşti crede şi el cu tărie că Ponta a fost unul dintre „oamenii bazaţi” care pentru el rămâne un model.

„Din punctul meu de vedere, Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai României şi unul dintre conducătorii care au fost oameni bazaţi, care au demonstrat. Nu neapărat pot să spun că domnul Dragnea nu este un lider, este un lider, e vechi în partid, bineînţeles. Dar, din punctul meu de vedere, domnul preşedinte Ponta pentru mine rămâne un model”, declară Florian Vătafu.

Există, totuşi, şi primari care cred că Liviu Dragnea e mai popular, mai înclinat spre oameni, pentru că s-au întâlnit cu el prin Vâlcea în mai multe rânduri. Pe Ponta, însă, nu l-au văzut decât în Capitală, mai rar, şi în contexte mai rigide.

„Cu domnul Dragnea ne-am întâlnit de mai multe ori pe la judeţ pe-aici, pe domnul Ponta nu l-am văzut decât la Bucureşti. Acuma nu că am ceva cu domnul Ponta”, spune primarul din comuna Pesceana, Ion Vasile.

„Hai, lăsaţi-mă cu doctrina!  E pe naiba! La rural iese şi cu ciomagul şi te întreabă ce cauţi la el la poartă”

Despre doctrină, numai de bine, doar că cei mai mulţi dintre primari promovează o ideologie care nu se găseşte în niciun manual de ştiinţe politice: doctrina cetăţeanului. Cu toate că recunosc şi ei că traversarea atât de rapidă a spectrului politic de la stânga la dreapta este o mare schimbare, mai toţi ţin să sublinieze că la sate locuitorii votează mai mult „omul” şi mai puţin formaţiunea politică de care aparţine el.

Oricum ar fi, trecerea la PNL este justificată de primari mai ales prin faptul că organizaţia judeţeană şi politicile pe care le promovează nu sunt în armonie cu interesele comunităţilor. Unii consideră că echipele PNL sunt unele tinere, cu viziune, că liderii au dat dovadă de mare seriozitate în alianţa USL, iar alţii recunosc că, pur şi simplu, au nişte „simpatii locale”.

„La nivel de judeţ văd în ei o echipă sudată, tânără, care cumva se aseamănă intereselor comunităţii locale pe care o conduc eu. Sunt oameni care au venit în teritoriu, eu îii cunosc de mult timp. Vreau să vă spun că eu fac politică, dar prietenia e prietenie sau cunoştinţele sunt cunoştinţe. În schimb, când plecăm să facem politică, ne desparte totul, faptul că suntem cunoştinţe sau altceva, nu are treabă una cu cealaltă. Pe foarte mulţi dintre ei îi cunosc de foarte mult timp, ei de 12 ani de zile, dintotdeauna, şi-au dorit să mă duc către ei, dar le-am spus întotdeauna că nu m-au convins, că eu gândesc altfel, chiar dacă îmi sunt prieteni ca şi oameni”, a declarat Florian Vătaful, primarul din Voiceşti.

Astfel, în urma unor pendulări între dreapta şi stânga, Gheorghe Melente s-a hotărât: e mai degrabă „dreptaci”, aşa că trece înapoi la PNL, de unde tocmai plecase în urmă cu circa doi ani. De fapt, acesta spune „să-l mai lăsăm în pace cu doctrina asta, pentru că la locale nu e importantă deloc”. Primarii trebuie să fie mai puţin politicieni şi mai mult administratori, ba în plus, ar trebui ca după alegeri ei să rămână independenţi şi să fie lăsaţi doar să-şi facă treaba, susţine Melente.

Hai, lăsaţi-mă cu doctrina! E pe naiba! Vă spun, cu toată doctrina, dacă nu realizezi ceva la comună, „pa, tată!”. Te trimite acasă cetăţeanul, că cetăţeanul vede el, în jurul lui, ce ai făcut. (…) Că dacă îi povestesc eu la cineva de doctrină, eu mă duc să-i spun de doctrină şi el mă ia că are noroiul până la genunchi, ce fac? Îi spun doctrina, nu? Sincer acum. La rural iese şi cu ciomagul şi zice: ‘Băi, ce cauţi la mine, că tu n-ai făcut nimic?’”, explică primarul din Drăgoieşti.

De aceeaşi părere este şi primarul din Pesceana care, deşi ocupă cel mai important scaun din comună, spune că el nu face politică, pentru că înainte a lucrat la CFR şi dă de înţeles că nu se prea pricepe, doar că, de voie, de nevoie, trebuie s-o facă şi pe asta.

„Nu fac politică. Eu am venit pe administraţie mai mult, nu prea mă pricep la politică aşa, dar, vrând, nevrând, trebuie să facem. Vedeţi dumneavoastră, eu am lucrat la CFR până înainte de primărie şi am fost şi mulţi ani lider de sindicat şi, vă daţi seama, eu sunt cu cetăţenii. Am trăit de la 19 ani printre oameni, adică prin funcţia pe care o aveam la CFR, şi de asta”, încheie primarul pledoaria despre interesul cetăţenilor.

Tot despre nevoile locuitorilor vorbeşte şi Florian Vătafu, primarul din Voiceşti, care spune că, după 20 de ani în care a crezut că face social-democraţie, că reprezintă clasa de mijloc, şi-a dat seama că, de fapt, nu s-a schimbat nimic, aşa că, probabil ar fi nevoie să treacă la liberalism.

„Vedeţi dumneavoastră, fiecare ne dorim să fim liberali, dorim măsuri liberale. Noi încă, după o perioadă de 25 de ani de la Revoluţie nu am ajuns în acel punct, cu toate că ar fi trebuit. Uitaţi-vă, îşi mai păstrează cineva ideologia partidului? Să fim cinstiţi. Vreţi să vă dau un exemplu? Domnul Oprea, care a fost PSD-ist şi în cabinetul trecut, se făcu UNPR-ist. Sau chiar domnul Băsescu, care a fost primul care a aderat cu PD-ul la internaţionala socialistă şi peste noapte se făcu de dreapta”, încheie primarul Vătafu.

Data articol: 08/02/2016

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.