FANTASTIC: Mămăliga e un remediu neaşteptat! E ca și când ai lua un pumn de pastile

Potrivit cercetătorilor endocrinologi, consumarea unei porţii de mămăligă în fiecare zi scade cu 60% riscul de boli psihice cauzate de tulburări tiroidiene.

Mai mult, mămăliga echilibrează glicemia, scade nivelul colesterolului, reduce riscul de ateroscleroză şi creşte chiar şi fertilitatea la femei.

mamaliga

Un studiu antropologic purtat în regiunea Rucăr-Bran, unde mămăliga este aproape nelipsită de pe masa românilor, arată că 9% dintre femeile de peste 65 de ani din această zonă au demonstrat la teste o activitate ovariană foarte intensă, manifestată inclusiv prin prelungirea vieţii sexuale după această vârstă.

Deşi multă lume crede că mămăliga îngraşă, lucrurile stau cu totul altfel în realitate: mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii decât pâinea, iar mămăliga vârtoasă, de două ori mai puţin.

Mămăliga sprijină secreţia şi eliminarea bilei, având totodată şi acţiune antiinflamatoare asupra colecistului, acţionând chiar ca un remediu în dischinezia biliară, în dispepsie şi în colecistită.

Pentru eliminarea calculilor biliari, se recomandă următorul tratament:

– La ora 8 dimineaţa se mănâncă o felie de pâine prăjită alături de brânză proaspătă de vaci;

– La ora 10, se aplică pe piele în zona fierii şi a ficatului un prosop înmuiat în ceai fierbinte de muşetel. Compresele trebuie schimbate de mai multe ori, la intervale de 15 minute;

– La ora 12 se consumă un castron de griș cu lapte cât mai fierbinte;

– La ora 12 şi 30 de minute se aşază pe piele, în zona ficatului, o bucată de mămăligă fierbinte învelită într-un prosop. Este important ca mămăliga să fie fierbinte pentru a permite dilatarea canalului coledoc şi, astfel, eliminarea calculilor din vezica biliară.

– Peste 15 minute, se înghit 100 ml de ulei de măsline sau de floarea soarelui încălzit la temperatura corpului şi, imediat după, se bea zeama crudă a unei lămâi proaspăt stoarse.

– La ora 17 se bea o ceaşcă de cafea neîndulcită.

În acest mod puteți reuși să eliminați calculii biliari în mod natural.

Bineînțeles, tratamentul se face doar cu acordul medicului!

 

Cum se prepară, de fapt, mămăliga. Multe gospodine fac această greşeală. Iată cât trebuie să fiarbă!

Retetele de mamaliga sunt numeroase si variaza de la o regiune la alta in functie de ingredientele de care dispui si de imaginatie.

Cel mai simplu fel de mancare, cu adevarat traditional, este mamaliga cu branza (branza sarata, branza de oaie). In trecut, mamaliga inlocuia painea, care era considerata un adevarat lux in casele de tarani.

Mamaliga este facuta intotdeauna proaspat pentru fiecare masa si mancata calda.

Astazi, va propunem o reteta de ”mamaliga boiereasca” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucatariei moldovenesti,care din pasiune pentru gastronomie, incurajeaya si promoveaza retetele autentice romanesti.

Ce ne trebuie?

– 3 cesti lapte dulce
– 1 lingurita sare
– 1 lingura unt
– 1 ceasca si jumatate de malai
– 200 g branza telemea
– 1 ceasca smantana

Mod de preparare:

Intr-un ceaun sau oala, incalziti laptele, sarea si 1 lingurita de unt pana incepe sa fiarba. Presarati 1 lingura de malai in lapte.

De indata ce laptele incepe sa fiarba din nou, turnati tot restul malaiului dintr-o data si amestecati puternic cu un melesteu sau lingura de lemn aproximativ 1 minut.

Apoi adaugati branza si restul de unt. Dati focul mic si continuati sa amestecati cu temei, mereu in aceeasi directie.

Veti vedea mamaliga ingrosandu-se si desprinzandu-se de pe marginile ceaunului. Mamaliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute.

Scuturati ceaunul si imediat rasturnati pe un platou cald. Taiati in felii si serviti fierbinte. Serviti mamaliga cu un preparat secundar pe baza de carne, peste sau oua, sau cu smantana.


Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează.

Are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) și apoi ca plantă medicinală. El a fost îndelung utilizat în bucătăria tradițională românească prin făina de mălai gătită.

Are efect împotriva stresului fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, care are acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.

Prin conținutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Ajută și la procesul de reînnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.

Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.

Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea ta și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor.

Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului.

Substanțele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.

Consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor.

Mămăliga este adjuvant în detoxifierea organismului și curățirea intestinelor. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.

Porumbul nu conține gluten, deci poate fi consumat și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. Ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. Protejează vederea, datorită zeaxantinei pe care o conține.

Ajută la menținerea capacităților cognitive și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10%, datorită conținutului mare de tiamine. Ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. Influențează în bine starea de spirit. Vindecă răceala prin conținutul de vitamina A. Femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic.

Ce se intampla in organismul tau atunci cand consumi cafea dimineata pe stomacul gol

O simpla ceasca de cafea pe stomacul gol este un adevarat dezastru pentru organism. Daca vreti sa va bucurati in continuare de savurarea bauturii favorite, este cazul sa faceti cateva schimbari.

cafeaua si sanatatea

Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti foarte eficienti in prevenirea unor boli maligne cum ar fi cancerul de colon.

Nimeni nu contesta asta.

Proprietatile antioxidante ale cafelei sunt rezultate ale acidului chlorogenic (CGA), ce se gaseste de asemenea in fructe (si despre care se crede ca aduce anumite beneficii asupra sanatatii cum ar fi prevenirea diabetului.

Totusi, intrebarea „este cafeaua sanatoasa sau nu?” este discutabila si destul de des pusa mai ales de catre adevaratii iubitori ai cafelei. O alta intrebare ce sta pe buzele multor iubitori ai cafelei se refera obiceiul de a consuma cafea pe stomacul gol dimineata, este sau nu sanatos?

Cum spuneam, cafeaua este o sursa nemaipomenita de antioxidanti, gratie acidului chlorogenic din compozitie. CGA-ul incetineste timpul de absorbtie al zaharurilor din alimente, mentinand constanta glicemia, ceea ce impiedica aparitia senzatiei de foame.

De asemenea, inhiba procesul de transformare a glucozei serice in tesut gras, regleaza activitatea sistemului nervos, reducand reactivitatea la stres si accesele de foame paroxistica. Acidul chlorogenic impiedica inflamarea tesuturilor adipoase, inhiband astfel formarea celulitei.

In ciuda beneficiilor aduse de cafea, aceasta devine nociva atunci cand este consumata pe stomacul gol.

O singura ceasca de cafea neagra stimuleaza secretia acidului clorhidric in tractul digestiv, senzatie simtita mai ales de persoanele predispuse la gastrita. Totusi, pot resimti acest efect si oamenii sanatosi pentru ca acidul clorhidric este utilizat in dizolvarea alimentelor consumate. Stimularea acidului clorhidric afecteaza digestia, mai ales dupa mesele mai grele si impiedica digestia normala a proteinelor.

Proteinele insuficient digerate pot duce la multe probleme de sanatate cum ar fi balonarea, iritarea si inflamarea intestinelor si chiar cancer.

Specialistii recomanda consumul unei cesti de cafea la o ora dupa ce v-ati trezit si dupa ce ati servit micul dejun. Daca totusi nu puteti manca dimineata, incercati sa consumati o felie de paine inainte de a savura prima ceasca de cafea din ziua respectiva.

In plus, nu este recomandat sa beti cafea imediat ce va treziti pentru ca este stimulata productia de cortizol, foarte greu de echilibrat ulterior. Cortizolul este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale. Adesea, mai este numit si „hormonul de stres”, deoarece nivelul sau fluctueaza in functie de starea emotionala si de stresul fizic in care te aflii. Cortizolul este mai mult decat un simplu indicator de stres, el fiind, de asemenea, necesar la functionarea majoritatii partilor si organelor corpului uman.

Deficienta sau excesul de cortizol pot conduce la diverse probleme de sanatate.

In concluzie, o singura ceasca de cafea consumata dimineata pe stomacul provoaca aciditate, balonare si chiar stari de voma. Daca nu vreti sa mancati nimic inainte, adaugati putin lapte sau chiar unt in cafea pentru a mai reduce din efectele negative.

Bei cafea in fiecare dimineata? Atunci trebuie neaparat sa stii asta

Te-ai gandit vreodata la cana ta zilnica de cafea ca la un elixir de sanatate si nu doar ca la o sursa de placere si energie? Probabil ca nu o data ti-a trecut prin cap sa te lasi de acest „viciu” care iti crette tensiunea arteriala, favorizeaza aparitia celulitei si, pe deasupra, iti mai si ingalbeneste dintii.

cafeaua, cafea
Ei bine, oamenii de stiinta au vesti bune pentru toti iubitorii de cafea! lata mai multe motive pentru ar trebui sa consumati aceasta bautura in fiecare zi.

1. Cafeaua este principala sursa de antioxidanti! Corpul uman absoarbe mai multi antioxidanti din cafea decat din fructe si legume.

2. Mirosul cafelei are efect anti-stres. Cercetatorii coreeni au descoperit ca aroma cafelei actioneaza in mod specific asupra proteinelor, legate de stresul creierului si va ajuta sa ganditi pozitiv.

3. Cafeaua poate reduce simptomele bolii Parkinson. Potrivit unui articol publicat in 2012 in revista Science Daily, cafeaua ii ajuta pe oamenii care sufera de boala Parkinson sa-si controleze mai bine miscarile. Se pare ca, gratie pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejati de Parkinson in proportie de 80%, de ciroza hepatica 80%, de pietrele la rinichi 50% si de cancerul de colon in proportie de 25%.

4. Este bine pentru ficat (in special pentru cei ce consuma alcool). Rezultatele unui studiu, efectuat timp de 22 de ani (la care au participat 125 000 de persoane), au aratat ca la persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea pe zi, riscul de a dezvolta ciroza s-a redus cu 20%.

5. Cafeaua reduce tendinta de sinucidere. 2-4 cesti de cafea pe zi pot reduce riscul de suicid cu 50%. Reduce riscul de cancer de piele. Reduce riscul de cancer de piele la femei.

6. Imbunatateste performantele sportive. Cafeina creste cantitatea de acizi grasi in sange, care permite muschilor sa absoarba si sa arda grasimile si sa le transforme in energie. Aceasta pastreaza rezervele de carbohidrati si permite organismului sa le foloseasca mai tarziu.

7. Reduce riscul de diabet zaharat. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care beau cel putin 4 cesti de cafea pe zi, reduc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 50%. In ultimele luni, prima pagina a ziarelor de medicina din intreaga lume a fost tinuta de o stire senzationala: dupa ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetatorii de la Harvard au calculat ca, in comparatie cu cei care nu consuma cafea, bautorii de cafea sunt mult mai putin expusi riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2.

8. Cafeaua este foarte buna pentru creier. Postul CNN a demonstrat ca aceasta bautura ii permite creierului sa functioneze mai eficient.

9. Cafeaua va poate face mai fericiti. Un studiu realizat de Institutul National American pentru Sanatate a aratat ca persoanele care beau cel putin 4 cesti de cafea pe saptamana, sunt mai putin predispuse depresiei – cu 10% – decat cele care nu beau cafea deloc.

10. Cafeaua scade riscul afectiunilor cardiovasculare. Alte studii (unul facut la Iowa Women’s Health, pe un esantion de 27.000 de femei, pe o perioada de 15 ani, altul facut de Nestlé Research Center si al treilea publicat recent in Norvegia) arata cum, datorita consumului de cafea (decofeinizata sau nu), scade si riscul afectiunilor cardiovasculare, in special la femei. Mai exact, daca bem trei cani pe zi, sansele de a ne imbolnavi de inima scad cu 24%. Din pacate, beneficiile cafelei scad invers proportional cu numarul de portii consumate zilnic, in ceea ce priveste afectiunile cardio-vascular.

11. Cafeaua calmeaza durerile de cap. De asemenea, exista dovezi ca o doza moderata de cafea poate scoate un pacient dintr-o criza acuta de astm, atunci cand nu are medicatia la indemana, calmeaza durerile de cap mai eficient decat pilulele obisnuite, imbunatateste performantele atletice (stimuland musculatura sa produca contractii mai puternice), ajutala mentinerea greutatii si previne aparitia cariilor dentare.

PS Ieronim, Episcop Vicar Patriarhal: După 1989, peste 23 de milioane de prunci au fost uciși. Printre ei puteau să fie oameni importanți care să ne ridice din acestă confuzie generală în care trăim astăzi

Ieronim despre avortPS Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, a spus duminică la Biserica Apărătorii Patriei din București că „avortul este un mare păcat care se repercutează asupra poporului român și asupra a ceea ce trăim”, informează agenția Basilica.
Ierarhul a relatat episodul pruncuciderii ordonate de Irod și a făcut o comparație cu vremurile noastre, subliniind că „de la anul 1989 până în prezent numai în țara noastră, peste 23 de milioane de prunci au fost uciși. Nu li s-a permis să se adauge neamului lor. Printre ei puteau să fie oameni importanți care să ne ridice din acestă confuzie generală în care trăim astăzi”.
Episcopul Ieronim a îndemnat ca „în această zi în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul„ să fie încurajați „toți cei care sunt căsătoriți să aducă pe lume copii”.
avort
Sfânta Liturghie de duminică, 24 iunie 2018, a fost oficiată de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
Avortul a fost liberalizat în România de către regimul comunist, în anii 50, iar apoi a fost restricționat pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Printre primele măsuri luate după căderea regimului în 1989 a fost liberalizarea totală a avortului. Ulterior, prin lege s-a reglementat faptul că pruncuciderea este legală până la vârsta de 12 săptămâni.

Numărul real al avorturilor efectuate după 1990 nu este cunoscut, din cauza faptului că instituțiile medicale private nu sunt obligate să raporteze operațiile efectuate.

Mia Scarlat, salvatoarea copiilor abandonați: “Cel mai mic copil avea o oră. L-am luat cu placenta de pe stradă”

A avut ea însăși o viață grea. A trăit în sărăcie și apoi într-o casă de copii. A simțit pe pielea și în sufletul ei ce înseamnă suferința. Dar a avut ambiție și încredere în Dumnezeu. Iar acum ajută ea copiii săraci, neglijați, abandonați sau abuzați din București și Ilfov. În mai bine de 20 de ani, Mia Scarlat a ajutat peste 170 de copii. 

 

Imediat după 1990, în România situația copiilor defavorizați social era dramatică. Statul nu era pregătit să-i ajute așa cum trebuia. Atunci Mia Scarlat a înțeles că nu era suficient ca statul să se implice într-o astfel de poveste și a decis să ia inițiativă. I-a avut alături pe soțul și fiul ei. “După 1990 viața mea a fost la o anumită răscruce și, după evenimentul acela, am realizat ce preț imens are viața. Am fost cadru didactic și m-am gândit că dacă pot să pun la dispoziția copiilor experiența mea și bunurile familiei noastre, de ce să nu o fac”, povestește Mia Scarlat.

“O legătură personală cu Dumnezeu poate le să aducă alinare indiferent de condițiile în care trăiesc”

Până în anul 1996 a fost prin case de copii, dar și-a dat seama că durerea de acolo nu putea fi stinsă cu o prezență trecătoare. “Și atunci într-o bună zi am decis, privind în jurul nostru, că putem să ne implicăm și în viețile copiilor care, deși nu erau declarați abandonați în mod legal, trăiau în sărăcie. Iar sărăcia aduce după sine foarte multe fenomene legate de degradare umană, exploatare, de nefericire și așa am început să ne lucrăm vara printer blocuri, cu copiii, sa cumpărăm jucării și să îi învățăm să se joaca, să se comporte civilizat. I-am învățat și că există Dumnezeu. O legătură personală cu Dumnezeu poate le să aducă alinare indiferent de condițiile în care trăiesc. Apoi am intrat în lumea copiilor care trăiau în subterane, a copiilor care erau folosiți tot felul de activități de la cerșetorie la plasarea de droguri”. mai spune mama Mia.

Cel mai mic copil căruia femeia i-a salvat viața avea doar o oră. L-a găsit abandonat într-un parc din București. Altul salvat de ea avea doar 3 zile. Copii fără nume, părăsiți fără nici o strângere de inimă de femeile care îi aduseseră pe lume. “Cel mai mic avea o oră. Un copil luat cu placenta de pe stradă, următorul avea 3- 4 zile, copii fără nume, părăsiți, abandonați în parcuri, următoarea avea 2 săptămâni. La ora actuală ei sunt copiii care vorbesc despre viață. Au ajuns să facă performanță în diverse domenii ca muzică, dans, teatru. Sunt copii care acum știu să trăiască altfel”, spune Mia cu emoție în glas.

Pe cine numește “Minunea dintre blocuri”

În 1998 Mia Scarlat a adus primii copii în casa sa. Erau copii care nu aveau unde locui sau copii care trăiau în subsoluri ori în ghene de bloc. Ulterior acești copii au devenit “minunea dintre blocuri”, cum îi numește mama Mia, pentru că datorită lor și cu ei a putut dovedi că prin educație, prin atenție și dragoste situația se poate schimba în bine. “Sunt peste 170 de copii care au trecut prin mâinile noastre. Mulți dintre ei au acum familie, sau copii lor și nu repetă greșelile pe care le-au făcut părinții lor”, adaugă femeia.

Miercuri, 13 iunie, în cadrul Galei Business Women Forum Romania s-au strâns 8.000 de lei pentru organizația nonguvernamentală Mia’s Children, iar donațiile continuă pe platforma creata special.

În prezent, prin intermediul organizației sale umanitare, mama Mia are în grijă, în casa din Chiajna, 40 de copii și tineri proveniți din medii sociale defavorizate, aflați în situație de risc social major.

Times: Oamenii care merg la Biserică trăiesc în medie cu șase ani mai mult decât ateii

Cei care constant merg la Biserică au o speranță de viață mai mare decât a celor care nu frecventează Biserica. Este concluzia unui studiu, citat de Times, în care sunt analizate alegerile de viață sănătoase ale oamenilor care merg la Biserică.

merg la Biserică
„Rodul celui neprihănit este un pom de viață și cel înțelept câștigă suflete”– se spune în Biblie, în Pildele lui Solomon. Această frază nu este prea departe de adevărul empiric, potrivit unui studiu care sugerează că oamenii care respectă religia pot trăi cu până la șase ani mai mult decât ateii sau agnosticii, scrie Times.

Academicienii care au realizat acest studiu susțin că oamenii religioși nu numai că fumează mai puțin, beau mai puțin și, în general, se comportă mai înțelept, dar, de asemenea, pot menține un echilibru social mai sănătos, în special la bătrânețe.

Constatările, bazate pe analiza a peste 1600 de necrologuri din ziarul local american, reprezintă ultima dovadă că religia poate aduce consolarea atât în ​​această lume, cât și după trecerea la cele veșnice.

Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare

Ce este Sindromul Italia? Medicii spun că este un fenomen medico-social care afectează femeile plecate la muncă în străinătate și pe fondul condițiilor stresante de muncă și trai dezvoltă tulburări psihice. Mii de românce suferă de probleme psihice cauzate de dorul de copii și țară. Libertatea lansează astăzi o campanie de conștientizare a unui fenomen care afectează mii, zeci de mii de familii. Ale celor plecați la muncă în străinătate.

SUMAR

  • În acest episod din Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă” vă explicăm exact ce înseamnă Sindromul Italia și cum afectează femeile plecate la muncă peste hotare.
  • Sindromul Italia este un fenomen medico-social, nu o boală în sine, care înglobează tulburările psihice de care suferă femeile din Europa de Est care au plecat în străinătate și au lucrat ca îngrijitoare de persoane vârstnice, adică „badante”.
  • Sindromul Italia este denumirea dată acestui fenomen de către doi psihiatri din Ucraina, în 2005, și a fost preluată de medici din toată Europa.
  • Numai anul trecut la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au fost internate 150 de femei cu tulburări legate de depărtarea de casă.
  • Tratamentul cu internare de 10 zile este între 2800 și 3900 de lei, decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, dacă pacientul și-a plătit cotizațiile pe perioada plecării din țară. Asta înseamnă, luând în calcul costurile medii pentru un tratament, că numai anul trecut Casa a decontat în jur de jumătate de milion de lei pentru aceste paciente ajunse la spitalul din Iași.  
  • Simptome: depresie, lipsa chefului de viață și a poftei de mâncare, oboseală, insomnia, dureri, gânduri suicidare.
  • Profilul pacientului: femeie în jur de 45-50 de ani, care a plecat și muncit în străinătate în ultimii ani, în condiții stresante, departe de copii și de casă, în marea majoritate fără studii sau cu studii medii.  
  • Sindromul Italia nu se referă numai la Italia. Pot dezvolta tulburări psihice și persoane care au lucrat în alte țări, elementul comun fiind stresul locului de muncă și dezrădăcinarea, depărtarea de familie.

”Când m-am întos în țară nu mai puteam să merg. Șoferul microbuzului m-a dus în brațe la toaletă.”

Socola, mai 2018.  Cu un halat plușat pe umăr, femeia se apropie încet, tremurând. Se așază cuminte pe un colț de pat. E albă ca varul și ochii îi par pierduți. Aflăm că este mai bine, deși „mai bine” înseamnă îngrozitor. „Când am revenit în țară nu mai puteam să merg. Pe drumul spre casă, șoferul microbuzului m-a dus în brațe la toaletă”, spune femeia care are în jur de 50 de ani și 18 de străinătate, de Italia. A lucrat numai ca îngrijitoare de bătrâni, niciodată cu carte de muncă, niciodată cu vreo siguranță, mereu închisă între patru pereți. „Când m-am îmbolnăvit, familia a decis să o ducă pe bătrână la azil. I-am rugat să mă mai lase o zi în casă, că atunci aveam microbuzul și nu m-au lăsat. Am stat pe stradă și apoi m-am dus la un hotel. Bătrâna era bună, dar când avea crize mă dădea afară din casă și stăteam la ușă. Nu primeam de mâncare și mă umileau continuu. Îmi ziceau că dacă am învățat carte la mine în țară, ce caut acolo?”, povestește cu voce scăzută femeia.

După ce s-a întors acasă, la scurtă vreme, a ajuns la Institutul Socola. De la o femeie imobilizată la pat, care nu mai vorbea, nu dormea și nu mânca, da, poți vedea că e „mai bine”. Dar trăiește cu regretul că 18 ani nu și-a văzut copiii. Când a plecat, cel mai mic avea 4 ani, acum e ditamai flăcăul și a crescut fără mamă.

Ce este Sindromul Italia? Depresie, insomnie, lipsa poftei de mâncare, gânduri de suicid

Pe holurile Institutului Socola vin și pleacă oameni, se plimbă cu hârtii sau așteaptă pe holuri. Medicul psihiatru Cozmin Mihai străbate holurile și salută în stânga și dreapta. Îi cad ochii pe o femeie care iese în evidență prin veselia și energia ei. „Iar v-ați întors?” „Daaa! Un mic episod maniacal”, spune cântat femeia. Zeci de femei ajung la ușa cabinetului său cu probleme legate de depărtarea de casă, de familie, de tot ce știau și le era drag. 150 au fost și internate anul trecut și patologia de care suferă integrată în Sindromul Italia.

„Simptomele Sindromului Italia sunt simptomele unui episod depresiv și mai precis simptome instalate în minimum două săptămâni în care pacientul se simte depresiv, nu mai are niciun chef de viață. Zilele îi sunt triste și lipsite de energie. Pacienții simt o lipsă a poftei de mâncare, slăbesc foarte mult, au parte de insomnii și de cele mai multe ori, acest tablou simptomatologic se însoțește de anxietate și de gânduri suicidare. Sunt majoritatea paciente trecute de vârsta tinereții, trecute de 40-45 de ani, cu o structură emoțională fragilă, care sunt dispuse să facă destul de multe compromisuri dată fiind situația financiară de acasă, departe de familie, de copii, cu vizite din ce în ce mai rare în România, decompensează”, explică medicul Cozmin Mihai. Cazurile s-au întețit în ultimii doi ani, luna august fiind cu cele mai multe internări, deși au existat cazuri constant în ultimii zece ani.

Medicul psihiatru Petronela Nechita a rămas impresionată de un caz care a afectat și mama și copilul. „ Au fost niște cazuri în care și mama și copilul aveau tulburări psihice, mama venită din Austria, copilul acum adolescent, 18-19 ani, și copilul la un an după ce a plecat mama în străinătate a dezvoltat un episode psihotic cu halucinații și în general să știți că e afectată toată familia. Mama pleacă în străinătate și ea este într-un fel echilibrul emotional al familiei și se dezechilibrează toată familia, se ajunge la divorț, copilul începe să nu ma idea randament la școală, multe absențe, chiar până la delincvențe juvenile se ajunge. Sunt multe situații în care ajung în triajul spitalului copii cu tentative suicidare, cu gânduri suicidare, cu episoade psihotice, cu episoade depresive, pentru că pleacă acel echilibru emotional din familie – mama”, explică doctorul ce se întâmplă într-o astfel de familie.

”Simt un zgomot în mine care vine ca un vuiet …”

Pe lângă simptomele depresive, se poate ajunge și la psihoză, halucinații vizuale, auditive, idei delirante de prejudiciu sau urmărire. Cum este cazul unei femei care s-a întors de la viața ei din Franța, unde a lucrat ca secretară 25 de ani. „Simt un zgomot în mine care vine exact ca un vuiet din afară. Și parcă se suprapune cu mine și eu simt că vine din spatele meu că eu am o proteză acolo și simt că de la proteza aia îmi vin toate relele. Deci la proteza pe care o am simt că vine ceva din afară cu un zgomot foarte puternic care nu mă lasă nopți întregi să dorm”, povestește femeia. A stat departe de familie, îi era dor de părinții ei și de copii, fiindcă doar o parte au fost cu ea și au învățat acolo. „Eu aveam cetățenie dar există o manieră de a te comporta, ei în general sunt mai naționaliști față de noi. Adaptarea e foarte grea pentru oricine, chiar și pentru mine, dar toți munceam. Ce făceam în România după Revoluție? Știți prea bine că era mai greu decât acum”, spune femeia.

A avut probleme cu alcoolul, a divorțat și a ajuns la Socola cu psihoză

Cadrele medicale adună povești care ar putea să umple biblioteci cu biografii și râuri cu lacrimi. Este și povestea Oanei Maria Trandafir, o tânără de 31 de ani care a trăit și suferit cât pentru trei vieți. A plecat din țară cu soțul ei când avea 19 ani, au lucrat împreună la sere și după ce li s-a născut fetița, ea a început să fie badantă. Stresul de la muncă a adus necazurile în familie și ea a început să bea. Au decis împreună ca ea să revină acasă să se trateze, dar femeia nu s-a putut opri din băut. Și asta i-a pus capăt căsniciei.  „Noaptea nu mai puteam dormi, aveam trei nopți în care aveam numai gânduri și gânduri și vedeam tot felul de extratereștri, de fantome, de prostii. Și m-am trezit într-o dimineață și m-am trezit obosită. Și mi-am pierdut filmul și nu mai țin minte nimica ce s-a întâmplat cu mine.

”Mami, îți curgea sânge din gură și aveai spume la gură”

Mama mea a spus că am căzut în găleata cu apă. Și apoi m-am odihnit, am mai dormit două ore și am început să-mi pregătesc bagajele, că voiam să plec din nou în Italia. Și dintr-o dată mi-a spus că am căzut leșinată, mi-am mușcat limba, a trecut dintele pe partea cealaltă, atât de tare m-am rănit și fetița mea a zis: mami, îți curgea sânge din gură și aveai spume la gură. Eu nu mai știam nimic de mine. Și mama a decis să cheme salvarea și am sfârșit la Socola”, spune tânăra.

A acceptat să vorbească fără ocolișuri și să arate lumii că depresia nu înseamnă nebunie. „Toți îți pun eticheta, că toți de la Socola îs nebuni. Acum și bărbatul meu face pe prostul și nu mai vrea să îmi dea fata. Dar o să lupt. Am mai luptat și altădată”, spune sigură pe ea. „Eu nu mă consider o persoană nebună, bine, crizele astea, nu sunt nici eu bucuroasă că le-am făcut. Nimeni nu cred că ar fi bucuros că trece prin așa ceva. Asta-i viața”, spune femeia.

Cu toate că știe care sunt riscurile plecării, ar vrea să se întoarcă în Italia. „Eu n-am făcut un Paște acasă de 12 ani de zile. Anul ăsta ce-am prins și eu un Paște acasă. Cum e tradiția la noi, cu ouăle roșii, acolo degeaba le făceam, că nu avea niciun farmec. Nu le păsa de sărbătoarea ta. E țara lor, normal”, mai spune Oana Maria. Are puterea să râdă cu alte colege de salon. Una se crede Veronica Micle, alta crede că e moartă, alta îmbrățișează toți oamenii pe care îi întâlnește și nu le mai dă drumul. În mediul ăsta, problemele ei n-au mai părut cele mai mari din univers.

„Își băteau joc de mine. Mă amenințau că mă împușcă. Cei care se întorc de acolo nu mai sunt la fel”

„Vrei să te întorci?” „Da, dacă îmi dau 700 de euro, la 500 nu mă mai duc”, îi spune Oanei Maria o colegă de suferință. Carmen a fost tot în Italia și a lucrat la curățenie într-o pensiune. O viață foarte grea. „Își băteau joc de mine. Mă amenințau că mă împușcă, că suntem țigănci, mă făceau în toate felurile. Majoritatea care vin de acolo vin bolnavi, nu mai vin cum au fost și cum au plecat din România”, spune Carmen.

„Dacă unele dintre ele se întorc la muncă, e posibil să recidiveze și să facă și alte episoade și tratamentul se lungește la un an, cinci ani sau chiar toată viața”, explică psihiatrul Petronela Nechita. Un risc pe care româncele care nu au ce le pune copiilor pe masă și-l asumă fără să clipească. Își dau sănătatea lor la schimbul unei vieți mai îndestulate pentru copii. Dar nu neapărat o viață mai bună, fiindcă dorul îi afectează și pe ei, și pe tați. Familii întregi decimate de „Sindromul Italia”.


Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm, așadar, să urmăriți, din 4 iunie, Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama, numai pe Libertatea.ro.

Vom lansa un scurt ghid pentru părinții plecați, cei rămași acasă și pentru copii, coordonat de psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc. Autorități și societate civilă vor dezbate în fiecare zi, din platoul Libertatea, problematica migrației și cum ne afectează ea pe toți. Și veți putea vedea și citi poveștile emoționante ale unor familii care au avut curajul să plece peste hotare, unii s-au întors, alții și-au luat familiile acolo, alții încă trăiesc despărțiți, dar și ale unor copii care trăiesc cu bunici sau alte rude, ale unor oameni mari care povestesc cum a fost să trăiască fără părinți. Am filmat în cele mai afectate zone, în Iași și Suceava, dar și în Milano, zonă din Italia unde sunt în jur de 150.000 de români. Cel puțin oficial.

sursa

Românii, prinși în capcana tehnologiei. 91,5% petrec, zilnic, aproximativ 2 ore și jumătate cu ochii lipiți de ecranul televizorului sau al computerului în afara programului de muncă

Românii petrec, în medie, circa 2 ore și jumătate pe zi uitându-se la televizor sau pe calculator în afara orelor de muncă, potrivit unui sondaj Eurostat.

La sondajul efectuat între 2008 și 2015 au participat respondenți cu vârsta între 20 și 74 de ani din 15 țări europene, inclusiv Norvegia, Serbia și Turcia.

În România, 91,5% dintre respondenți au declarat că petrec, zilnic, aproximativ 2 ore și jumătate cu ochii lipiți de ecranul televizorului sau al computerului în afara programului de muncă.

Grecii stau cel mai mult în fața ecranului, peste 95% dintre respondenți declarând că petrec mai mult de 3 ore urmărind programe TV, jucându-se pe computer sau navigând pe internet, fiind urmați de belgieni și de finlandezi, cu un timp mediu petrecut în fața ecranului de circa 3 ore, respectiv 2 ore și 50 de minute.

La polul opus, italienii (1 oră și 56 minute) și austriecii (2 ore și 19 minute) stau cel mai puțin în fața unui ecran în afara orelor de muncă.

Revelație: Olandezii sunt europenii cu cea mai slabă igienă

Cincisprezece octombrie este Ziua internațională de spălare a mâinilor. Prin care nu înțelegem: așteptați până atunci să vă lăsați labe. Acum ar fi contraproductiv! Deoarece mâinile nespălate răspândesc boli – de multe ori boli mortale.

Luați în considerare faptul că spălarea mâinilor cu săpun reduce mortalitatea infantilă pentru pneumonie (și alte boli respiratorii) cu până la 25% și pentru diaree (și alte boli intestinale) cu până la 50%. Și luați în considerare mizeria celor două boli eminamente care pot fi prevenite: omoară 3,5 milioane de oameni sub cinci ani în fiecare an. Cu alte cuvinte, îmbunătățirea igienei mâinilor este cea mai ușoară, mai ieftină și cea mai eficientă metodă de a reduce mortalitatea copiilor mici.

Spălați-vă mâinile înainte de a mânca și după ce ați fost la toaletă. Acesta este mesajul simplu al Zilei globale de spălare a mâinilor, care a avut loc pentru prima dată în 2008. Este o cauză nobila și utilă – chiar dacă este sponsorizată de unele dintre cele mai mari companii producătoare de săpun (1).

Ziua, în fiecare an, pe data de 15 octombrie, se concentrează în principal pe țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Etiopia, Nigeria, India și Filipine, unde igiena de bază (sau lipsa acesteia) este un factor mai critic pentru a determina dacă supraviețuiește copiii decât în ​​lumea dezvoltată. Îmbunătățirea igienei mâinilor necesită o creștere a gradului de conștientizare, aplicarea presiunii de la egal la egal și o schimbare a culturii.

Dar nu numai lumea în curs de dezvoltare are nevoie de mâini mai curate. După cum arată această hartă, unele țări din Europa au și o problemă clară cu (ne) spălarea mâinilor. Harta afișează rezultatul unui sondaj Gallup din 2015. Întrebare: Vă spălați automat mâinile cu săpun și apă după ce ați fost la toaletă?

spălarea mâinilor

Cei mai curati respondenti sunt bosniacii (96%), urmati de turci (94%). Aceste scoruri mari sunt, fără îndoială, relatabile pentru wudu, procedura islamică de spălare a mâinilor (și a gurii, nărilor, brațelor, capului și picioarelor) ca mijloc de purificare rituală, de exemplu înainte de rugăciune.

Alte popoare balcanice se numără printre cele mai igienice din Europa, dar destul de puțin sub bosniaci și turci: kosovarii (fiind mai ales musulmani) au 85%, egalați de greci și urmați de români (84%), sârbi (83% și macedoneni (82%). Singurii europeni cu acest nivel de curățenie după baie sunt portughezii (85%).

Următorul lot de țări este din nou cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mic, în zona de procente șaptezeci. Islanda, Suedia și Germania conduc lotul (78%), apoi provin Finlanda (76%), Regatul Unit (75%), Irlanda (74%) și Elveția (73%). Bulgaria (72%) este un loc relativ murdar în Balcani. Republica Cehă (71%) este mai puțin captivantă, înconjurată de murdara Europa Centrală. Și Ucraina, de asemenea, 71%, pare imaculată, în comparație cu acei ruși (relativ) murdari.

Coborându-ne la lotul de șaizeci, Polonia are cel mai mare scor (68%); urmat de Estonia (65%) și de vecinul lor relativ mai puțin murdar (63%). Franța (62%), Spania (61%) și Belgia (60%) sunt în apropiere de șaizeci. Austria (65%), înconjurată de vecini mai curați pe aproape toate părțile, poate privi în jos către Italia (57%).

Dar cine este cel mai murdar dintre ei? Surpriză, surpriză: este Olanda. În general, aceștia beneficiază de o reputație pentru ordine și curățenie, dar, după cum se dovedește, această laudă este în mare parte nemeritată. După cum arată acest sondaj, jumătate din toți olandezii nu își spală mâinile cu săpun atunci când se întorc din baie. Nicio altă țară din Europa nu se face mai rău (să fie corect: nu toate țările au fost chestionate). Se pare că olandezii ar putea beneficia de acest dispozitiv, așa cum a fost inventat de caricaturistul Gary Larson.

STUDIU. Știi ce pierzi când ești online pe Facebook? Doar 2 ore petrecute zilnic pe rețelele de socializare dublează riscul ca tinerii să se simtă izolați social

Tinerii care utilizează social-media mai mult de două ore pe zi își dublează riscul de a se simți izolați social, arată un studiu recent, publicat de Facultatea de Științe Medicale din Universitatea Pittsburgh.

Facebook

Aceste descoperiri l-au determinat pe autorul principal al studiului, prof. dr. Brian A. Primack, director al Centrului Pitt pentru Cercetare în Media, Tehnologie și Sănătate, să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele abuzului de social-media în rândul tinerilor.

„Aceasta este o problemă importantă, care trebuie studiată, pentru că problemele de sănătate mintală și izolarea socială sunt la nivel epidemic în rândul tinerilor”, spune Brian A. Primack, într-un comunicat de presă emis de universitate.

Rezultatele studiului sugerează că utilizarea de social-media nu reprezintă un panaceu ce ajută la reducerea sentimentului de izolare socială, atunci când persoana respectivă nu are un sentiment de apartenență socială, un angajament adevărat cu ceilalți și relații împlinite. Iar, în trecut, izolarea socială a fost independent asociată cu un risc crescut de mortalitate.

Ȋn 2014, Primack și echipa sa au examinat, prin metoda chestionarelor, 1.787 de americani cu vârste cuprinse între 19 și 32 ani. Anchetele au căutat să determine frecvența cu care acești tineri au intrat pe 11 dintre cele mai populare rețelele sociale, dar și cât de mult timp au petrecut ei acolo.

Ȋn topul platformelor social-media de la acel moment erau Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine și LinkedIn.

Datele au fost apoi conectate într-un sistem special de măsurare a informațiilor (PROMIS), un instrument ce evaluează sănătatea socială și mentală a persoanelor de toate vârstele, măsurând percepția izolării sociale a participanților.

Cei care petrecuseră mai mult de două ore pe zi pe rețelele de social-media erau de două ori mai susceptibili de a prezenta semne de izolare socială decât participanții care nu au stat mai mult de 30 de minute pe site-uri. În mod similar, tinerii care au vizitat site-urile de cel puțin 58 de ori într-o săptămână aveau de trei ori mai mult senzația de izolare socială decât cei care se conectaseră social-media de doar nouă ori într-o săptămână. Acesta este adevărul, chiar dacă studiul a luat în calcul și factorii demografici sau alți factori de control.

„Noi suntem, în mod inerent, creaturi sociale, dar viața modernă tinde să ne compartimenteze, în loc să ne aducă împreună”, spune Primack. „Deși poate părea că social-media oferă o serie de oportunități pentru a umple acel gol social, cred că acest studiu sugerează că ea ar putea să nu fie soluția la care oamenii au sperat.”

Primack și echipa sa consideră că social-media poate consuma o persoană atât de mult, încât ei nu-i mai rămâne timp să se bucure personal de socializarea din lumea reală. Mai mult, cantitatea de timp petrecută pentru a vedea viețile altora ar putea aprinde scânteia unor sentimente de gelozie sau de excludere.

Poate că un utilizator ar putea vedea o petrecere la care el nu a fost invitat; sau pur și simplu vizualizarea fotografiilor unei persoane dintr-o vacanță cu familia sau de alte evenimente personale l-ar putea face să creadă că prietenul se bucură de o viață mai fericită și mai împlinită decât a lui.

„Oamenii interacționează unii cu alții în social-media în multe moduri diferite. Într-un studiu bazat pe o populație mare, precum cel de față, am raportat tendințele generale, ce pot sau nu să fie valabile pentru fiecare individ Nu mă îndoiesc că unii oameni, care folosesc anumite platforme în moduri specifice, pot găsi confort și contacte sociale prin intermediul social-media. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu ne reamintesc, pur și simplu, că, pe ansamblu, utilizarea social-media tinde să fie asociată cu creșterea, și nu cu diminuarea izolării sociale”, spune el.

Dr. Elizabeth Miller, profesor de Pediatrie la Universitatea Pittsburgh și șef al Diviziei de medicină pentru adolescenți și tineri din Spitalul pentru Copii din Pittsburgh, crede că este posibil și ca sentimentul de izolare să preceadă utilizarea rețelelor de social-media și că asta i-ar putea determină pe tineri să se îndrepte spre site-uri, în primul rând.

„Sau ar putea fi faptul că utilizarea crescută de social-media i-a condus, într-un fel, la sentimentul de izolare de lumea reală. De asemenea, ar putea fi o combinație între cele două”, spune ea. „Dar, chiar dacă izolarea socială a existat, ea nu a fost atenuată prin petrecerea timpului online, nici măcar în așa-zisele situații sociale.”

Considerând că sentimentul de izolare socială a atins un nivel epidemic, cei doi profesori de la Universitatea Pittsburgh îi încurajează pe medici să le ceară informații pacienților lor despre timpul petrecut în online și să-i sfătuiască să limiteze acest obicei, dacă observă simptome de izolare socială.

Studiul a fost publicat, la începutul acestei luni, în „American Journal of Preventive Medicine”.