Accesul la serviciile medicale al persoanelor din mediul rural va fi mai ușor, după ce guvernul a adoptat o ordonață de urgență prin care comunele din România vor fi dotate cu cel puțin o ambulanță.

ambulanță la fiecare comună

„Practic, ne dorim să asigurăm cât mai multor oameni accesul la servicii de sănătate performante, la servicii medicale, îi avem în vedere în special pe cei aflați în sărăcie, cărora le este mai greu să meargă la medic, de exemplu șomerii, persoanele din comunitățile de romi, familiile monoparentale, persoane cu afecțiuni cronice. Prin această ordonanță de urgență înființăm cadrul legal pentru a apărea aceste centre comunitare integrate la nivel local, mai exact vorbim de centre care oferă atât servicii medicale, cât și servicii sociale. Ceea ce vreau să vă spun este că această măsură prefigurează, practic, și cadrul pentru implementarea celor 3.000 de ambulanțe, o ambulanță la fiecare comună”, a spus Ministrul Sănătății, Florian Bodog, la finalul ședinței de Guvern.

„Practic coborâm serviciile medicale și comunitare la nivelul fiecărei comunități defavorizate, să spunem așa, aducând asistența socială și asistența medicală una lângă cealaltă. Cunoaștem problemele, știm mai bine, avem o evidență mai clară a ceea ce se întâmplă, în ceea ce privește problemele sociale și problemele de acces, și atunci am spus faptul că prin acest proiect, practic, deschidem și posibilitatea de acțiune și, practic, acele 3.000 de ambulanțe promise în programul de guvernare vor acționa la acest nivel. Practic, vom aduce, cu aceste ambulanțe, vehiculele de transport medical, vor fi transportați pacienții pentru a avea acces la servicii medicale profesioniste”, a explicat Bodog cum va funcționa programul.

Programul este însă criticat de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Cât despre cele 3.000 de ambulanțe, una în fiecare sat, trebuie să spun că cei care au propus o astfel de soluție decidenților politici au făcut acest lucru fără a lua în considerare mai multe aspecte. În primul rând, dacă vorbim de 3.000 de ambulanțe în sate, deci suplimentare, înseamnă personal suplimentar, iar ca să avem în fiecare ambulanță măcar un ambulantier și un asistent, înseamnă că va trebui să angajăm un număr de 30.000 persoane noi la serviciile de ambulanță, 15.000 ambulanțieri și 15.000 asistenți pe considerentul că pentru fiecare post permanent trebuie 5 persoane ca să acopere și concediile și să asigure o activitate continuă. De unde vom angaja 15.000 asistenți că să deservească cele 3000 ambulanțe? Și de unde cei 15.000 ambulanțieri? Și cum îi instruim într-un timp atât de scurt ca să lucreze pe ambulanțe? Și ce facem cu înlocuirea parcului actual de ambulanțe din municipii, orașe și sate unde avem deja stații și echipaje? Acest proiect ar însemna că ne vor trebui în jur 1.400 de ambulanțe ca să înlocuim ce avem învechit la care să adăugăm 3.000 de ambulanțe suplimentare. În total 4.400 ambulanțe, la care să suplimentăm paralel personalul ambulanței de la 12.000, cât este actualmente, la 42.000!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.