Tot respectul! Muncește cu ziua prin sat, dar e campioană mondială!

Putina lume crede despre ea ca e sportiva, dar Gabriela Iaciu e campioana la unul dintre cele mai dure sporturi din lume – maratonul de ultra-probe.

Ca sa ia aurul, a concurat in doar doua zile la 14 probe de atletism.

Pentru competitii se antreneaza la baza sportiva pe care a improvizat-o la ea in curte.

„Lumea imi zice ca am luat-o razna la batranete”, se amuza Gabriela.

„Cica n-am alta treaba de facut. Ca la sat… si acum cand am venit din Belgia, lumea nu m-a intrebat de medalie, toti m-au intrebat cati bani am castigat.”

Gabriela Iaciu locuieste intr-un sat din Prahova, unde si munca la camp e un antrenament. Munceste cu ziua ca sa aiba din ce trai. Antrenorul ei mai strange bani din donatii, pentru transport, masa si cazare.

„Mai fac treaba in gradina, ma mai duc cu ziua la sapa, fac curatenie. Vara la fan, la ce se gaseste la noi de munca. Primavara e o perioada cand tund oi, o saptamana, doua, trei, dupa aia incepe perioada cu pusul in pamant. Dupa aia incepe fanul si tot asa, muncesti cu ziua. Gasesti daca vrei sa muncesti.”

Gabriela s-a apucat de sport la 38 de ani. Antrenorul Mihai Bogdan a descoperit-o pe strada si a simtit ca poate sa faca din ea o campioana.

A avut o copilarie trista, dar n-a scapat de probleme nici de cand a devenit atleta. O cazatura urata a tinut-o departe de sport aproape un an.

„A cazut in genunchi la cercul de aruncari de pe stadionul Iolanda Balas si si-a facut rotula in cinci bucati. Recuperarea a facut-o singura, natural as putea spune.”, povesteste antrenorul.

Ce o motiveaza?

„Odata ce iti intra in sange si iti place, nu prea mai poti sa te lasi. Nu ma plictisesc niciodata, pentru ca antrenamentele sunt diferite. O zi antrenament mai greu pe dealuri, o zi cu bucati de 100, cu bucati de 300. O zi pe stadion cu discul, si asta e distractie intr-un fel.”, spune Gabriela Iaciu.

Care e urmatorul obiectiv?

„Un record mondial, de data asta la ultra-maratonul de 20 de probe.”, pariaza antrenonul Mihai Bogdan.

Sursa

Un sat indian s-a apucat de șah, ca alternativă la băutură

Poate că o scenă din viața obișnuită a satului indian Marottichal ar arăta ca o amplificare a celei mai intense zile petrecute în zona ”La Șahiști” din Cișmigiu, când toată lumea pare cufundată în găsirea celei mai abile mișcări. Locuitorii satului n-au fost însă pasionați dintotdeauna de sportul minții – de fapt, acesta a venit ca substitut la o îndeletnicire cu tradiție mult mai veche, alcoolul artizanal.

șah, alternativă la băutură

În anii ’60-’70, sătenii din Marottichal erau recunoscuți pentru producerea unei beri artizanale, din vânzarea căreia își câștigau pâinea. Această îndeletnicire i-a făcut însă pe cei mai mulți dintr ei dependenți de licoarea lor, până când, informează Oddity Central, mai mulți săteni au chemat autoritățile să le confiște proviziile de alcool.

Schimbarea a survenit însă odată cu C. Unnikrishnan, un licean de clasa a zecea din sat, care, inspirat de celebrul Bobby Fischer, campion de șah la doar 16 ani, a decis să ia lecții de șah. După ce a prins gustul acestui joc, i-a învățat, treptat, pe mulți dintre vecinii lui. A început să dea lecții gratuite de șah oricărui doritor, astfel încât sportul minții a devenit rapid o modă în satul lui.

În ultimele patru decenii, bărbatul a învățat peste 600 de persoane, dintre care multe au ajuns la concursuri naționale de șah. ”Circa 90% din locuitorii satului joacă șah,” a declarat președintele unei organizații locale de auto-guvernare, precizând că Marottichal a devenit primul ”șah cu grad ridicat de alfabetizare în șah”, supranumit în India ”satul șahului.”

Fostul licean Unnikrishnan are acum un restaurant unde oamenii vin la orice oră să joace o partidă. De asemenea, lângă casă și-a construit un mic spațiu unde vecinii, de la 8 la 80 de ani, vin să-și bată capul la mutări. Așa că dependența de șah a reușit, treptat, să scoată din calcul dependența de alcool. Despre povestea acestui sat a fost realizată în 2013 și o adaptare cinematografică, August Club.

Sursa: Oddity Central

Bănel Nicoliță este tată pentru 60 de copii! Gestul de OM mare făcut de fostul jucător al Stelei

Fost jucător al Stelei și al echipei naționale, Bănel Nicoliță se pregătește să revină pe terenul de fotbal din luna ianuarie.

Până atunci, Nicoliță se antrenează la o mică echipă de provincie – FC Boureni -, unde are grijă și de antrenamentele grupelor de copii.

 

Totodată, fotbalistul le oferă micuților și o masă caldă celor mici.

“La antrenamente vin copii foarte săraci, care venind aici au o masă caldă, lucru care mă bucură și mai mult, pentru că reușesc să fac ceva pentru ei. Am cumpărat o grădiniță în care am 60 de copii. E o responsabilitate în plus, însă mă bucur, am și eu fetița acolo. Îmi plac copiii foarte mult, acum am grijă de 60 de copii”, a spus Bănel Nicoliță pentru Liberatea.

Bănel Nicoliță și soția lui, Cristina, cu care s-a însurat în vara anului 2014, au împreună două fetițe, prima în vârstă de trei ani, iar cea de-a doua născută anul trecut.