Un cuplu din Zimbabwe, cu cinci copii locuiesc de opt ani într-un sat de lângă Târgu-Mureş. Au găsit aici tot ce le-a lipsit pe continentul negru: o viaţă stabilă, o casă şi o sursă de venit. Exemplele nu se opresc aici. Străinii sunt ajutaţi să îşi împlinească visele în ţara noastră, să se integreze sau să o ia de la început printr-un proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Mureş.

La 18 ani, tânărul Ngirishi vrea propria afacere cu legume

Godfrey Nghirisi, în vîrstă de 44 de ani, a călătorit în toată lumea, dar a decis că Romînia e locul în care vrea să îşi crească copiii. Şi-a luat soţia şi cei doi fii mai mari şi a venit în judeţul Mureş. Godfrey a studiat biologia şi chimia, a continuat Medicina Preventivă şi acum e predicator. A învăţat limba română, iar acum frecventează cursurile organizate de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Mureş pentru a exersa limba. Şi-a dat copiii la şcoala românească şi se consideră român cu acte în regulă.

„Am venit în România şi de la început am avut un singur principiu. Să nu cer bani de la nimeni, să ma ghidez după cinste, bunătate şi iubire. Am întâlnit oameni buni care m-au ajutat. Am stat la o familie în Chinari aproape doi ani, eu soţia şi copiii fără să plătim chirie. Ne-am pus pe picioare şi de opt ani aici e casa noastră,” spune Godfrey, care îşi aminteşte că cele mai greu moment a fost prima iarnă, când a simţit că îl doboară gerul. Soţia lui, Precious, se ocupă de gospodărie şi de copii. Patru dintre ei studiază pianul şi vorbesc două limbi, engleza şi româna.

„Nu îmi lipseşte nimic aici. Doar părinţii, rudele şi mîncarea. Nu găsesc aici condimentele africane, cele care dau gust bun ca să pot face mâncare tradiţională. Îmi place mult mămăliga albă, care nu este aici. Am semănat cereale şi am cultivat o plantă, în seră. Am dat şi la vecini” povesteşte Precious, care a venit în România, la 28 de ani.

„Este foarte bună mîncarea tradiţională. Ne-au invitat la masă vecinii. Când au venit aici prima oară, i-am privit miraţi. Nu am crezut că aici o să avem vecini din Africa. Acum ne bazăm pe ei. Ne mai sfătuim, mai facem schimb de experienţă la crescut copii” spune Adela Mărginean, vecină.

Copiii familiei Ngirishi sunt un exemplu pe strada. Putin in fata calculatorului, aproape deloc la televizor, fiecare pe masura varstei lui isi ajuta parintii. Simba, are 18 ani şi este stăpân pe sera de acasă, unde munceşte cel puţin o oră pe zi împreună cu fraţii lui.

„Ştiu că prietenii mei merg prin mall-uri, au o viaţă socială, dar eu prefer să muncesc, să invăţ. Termin şcoala şi vreau să pun pe picooare afacerea mea, cu sere. Am învăţat de la tata tâmplăria, îmi place să confecţionez căsuţe din lemn, leagăne. Nu ma interesează politica, nu îmi plac programele de divertisment, prefer să citesc, să cânt sau să ma plimb cu prietenii în pădure.”

Nyasha, are 13 ani şi tot ce şi-ar dori din Zimbabwe este bunica, prietenii şi mango. „Îmi plac mult merele, pe care le adun eu din pomi aşa cum adunam la bunica mango. Îmi plac sarmalele şi supa de tăiţei. Nu m-aş întoarce în Zimbabwe. Aici am prieteni, aici e viaţa mea. Acolo nu aveam atâtea lucruri. Nu aveam pian, nu aveam casa noastră, sera noastră, nu aveam biroul meu. Chiar dacă am pielea neagră, mă simt român” mărturiseşte puştiul.

Imigranţii care şi-au urmat inima

O tânără din Kenya a luat-o de la capăt la noi în ţară. A părăsit tradiţia şi familia şi a urmat calea iubirii. S-a căsătorit cu un inginer român şi s-au stabilit la Târgu-Mureş. Au un copilaş de un an pe care vor să îl crească în spirit românesc.

Un alt exemplu este un tânăr de 30 de ani, inginer în Cuba care a lăsat totul în urmă pentru o româncă.

„În Cuba am fost inginer, dar soţia mea nu voia să vină în ţara mea. Am venit eu aici şi acum muncesc pe şantier. Nu prea ştiu limba română, de aceea m-am înscris la cursuri. Ştiu că atunci când p sa vorebsc mai bine, o să găsesc şi un alt loc de muncă. Am găsit aici iubirea mea, dar am descoperit şi brânza şi caşcavalul. Sunt cele mai bune pe care le-am mâncat în viaţa mea. Iubesc România şi nu am de gând să plec”  a declarat Emilio.

Asociaţia Filantropia Orodoxă Mureş ajută imigranţii să se integreze, indiferent de religie

La această oră, în judeţul Mureş 60 de străini de diverse religii sunt ajutaţi printr-un proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă.  Venişi din Siria, Maroc, Filipine, Tunisia sau Cuba, imigranţii sunt consiliaţi, ajutaţi material şi financiar. Au parte de cursuri gratuite de limba română şi asistenţă medicală gratuită.

„Majoritatea vin la studii cu burse, pe cont propriu pentru a studia medicina, ei au in baza acelui parteneriat, ei au o suma de bani, nu se pot descurca, proiectul completeaza dupa nevoi, li se plateste o parte de chirie. Dar înainte de toate se face o temeinică anchetă socială, abia apoi stabilim ce bevoie are fiecare” a declarat pr. Petru Laurenţiu Sala, consultant proiect.

Cu toţii au drept de şedere legală. Cei mai mulţi care nu folosesc România ca ţară de tranzit se stabilesc şi reuşesc să aibă o viaţă nouă.

„Proiectul a început în 2010 cu un centru de informare. Cei care veneau şi nu ştiau unde să se înscrie la un medic de familie, să îşi prelungească permisul sau îşi căutau un loc de muncă, un consilier de-al nostru îi ajuta. Aşa s-a născut proiectul între asociaţia noastra şi  Organizaţia Internaţională pentru Migranţi” a declarat pr. Petru- Laurenţiu Sala, consultant proiect. „Am ajutat pe mulţi cu mobilă, frigidere, alimente, ajutîm familiile să îşi înscrie copiii la şcoală”.

Anul acesta, 60 de persoane din Siria, Filipine, Maroc sau Tunisia au fost cuprinse in programul derulat in judetul Mures, in parteneriat cu Organizatia Internationala a Migrantilor.

Citeste mai mult: adev.ro/pbltm5

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.