Miracolul Islandez

O altă ţară în care traiul este superior şi oamenii sunt fericiţi, este Islanda.

În decursul timpului, mulți filozofi și gânditori au imaginat un sistem social perfect, o țară ideală în care „să curgă lapte și miere” și de fiecare dată un astfel de scenariu a fost considerat utopic. Dacă este să fim obiectivi, e suficient să privim în jurul nostru și o să ne vină greu să credem că această lume plină de violență și corupție, plină de oameni cu o calitate îndoielnică ar putea naște sau ar putea tolera un astfel de regat al binelui, al păcii, al solidarității reale, o lume fericită care se bucură cu adevărat de viață.

Cu toate acestea, există o țară care nu are armată, unde casele și mașinile nu se încuie și unde energia este gratis pentru toți. O țară care a închis restaurantele McDonalds și cazinourile. Iar această țară se numește Islanda…

Despre miracolul Islandez nu ați prea citit mare lucru în presa centrală pentru că nu se dorește ca un astfel de model să dea idei și altora. Doar că aici a avut loc, nu cu mulți ani în urmă, o revoluție foarte interesantă, imediat după criza economică din anul 2008. Spre deosebire de politica criminală din restul lumii prin care băncile internaționale care au creat criza au fost ajutate cu banii tuturor să supraviețuiască, în Islanda politicienii aflați la putere au fost dați jos, băncile au fost naționalizate, iar autorii crizei islandeze au fost vânați și arestați. Mai mult decât atât, cetățenii au ieșit în stradă și pentru a impune o nouă Constituție, scrisă în folosul întregului popor… Peste toate, islandezii au REFUZAT SĂ PLĂTEASCĂ DATORIA EXTERNĂ, justificând acest lucru prin faptul că ea este una injustă, o expresie a uneltirilor împotriva Islandei, menite să o distrugă financiar…

După aceste măsuri, în opoziție cu cele ale țărilor europene care au ajuns să îi finanțeze chiar pe autorii crizei economice, țara și-a revenit și acum o duce foarte bine.

Dar cine este Islanda?

Probabil că mulți nu știu mai nimic despre această țară insulară nordică, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, dar își amintesc despre aventura de la campionatul European din anul 2016 când reprezentativa Islandei, cu o populație cât un județ MIC din România – 325.000 de locuitori, a fost revelația turneului, ajungând până în sferturile de finală cu un entuziasm debordant, învingând Austria și Anglia, remizând cu Portugalia, cea care avea să câștige Campionatul.

Potrivit Capital.ro, „În anul 930, islandezii s-au constituit în republică, punând bazele primului parlament din lume, Althing. În 1262, insula a fost ocupată de norvegieni, iar în 1380 a trecut sub suveranitate daneză. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial insula a fost ocupată din motive strategice de către Marea Britanie, iar în 1944 şi-a declarat independenţa.„

Astăzi Islanda este un model social inspirator. Desigur, dacă a fost lăsată să ajungă aici a fost și pentru că nu prezenta o miză geostrategică pentru marile puteri, dar și pentru că fiind locuită de doar 325.000 de oameni, răspândiți pe 103.000 de km pătrați (adică cam 3 oameni pe km pătrat), islandezii se cam cunosc între ei peste tot și, prin urmare, se pot solidariza mai ușor în folosul lor, lucru dovedit în gestionarea crizei.

În orice caz, Islanda are astăzi câteva caracteristici care o transformă în țara cu cel mai avansat sistem social, cel mai uman și mai pașnic; unul în care ne-ar plăcea multora să trăim. Asfel, vă prezentăm câteva dintre lucrurile inedite culese de Capital.ro despre Islanda:

– Numărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării.

– Populatia fiind foarte puţin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alţii. Ca urmare, locuinţele nu se încuie, iar maşinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. – Folosirea cheilor este perceput ca un gest de grosolănie.

– Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 şi nu s-au mai deschis.

– Islanda nu are armată. Funcţia de apărare este exercitată numai de grăniceri.

– Întreaga energie folosită provine din resurse neconvenţionale, cu excepţia autoturismelor. Islanda este una din puţinele ţări din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizată. Dar, spre deosebire de alte ţări, energia este livrată gratuit.

– Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv.

După ce afli toate aceste lucruri, parcă îți vine să te muți acolo. Oare nu am putea crea și noi în România măcar o oază de acest fel?

O italiancă a emigrat în București! „Am ales România pentru că îmi plac românii. Și pentru că îmi place țara, o consider splendidă în simplitatea ei”

Daria Barcheri este o italiancă din Padova, care acum 4 ani a venit să locuiască la București. Alungată de recesiunea care a lovit Italia, Daria a găsit în România mai multe oportunități de lucru și un trai mai bun decât în locurile natale, scrie portalul 24life.ro.

Astăzi, Daria vorbește și scrie fluent în românește și e îndrăgostită de România, dar mai ales de Bucovina. „Plecăm acolo unde găsim oportunități”, spune ea, subliniind, ca și alți români plecați în lume, că atunci când emigrezi, „norocul și atitudinea joacă un rol important.”

„Când am văzut Bucureștiul prima dată, mi-a plăcut imediat și am hotărât să mă mut aici. M-a impresionat prin dinamismul său, aici simți că respiri. Aici sunt locuri de muncă, iar economia crește. Când am plecat din Padova, Italia suferea din cauza unei mari crize economice și în ultima vreme respirasem doar aerul de recesiune, cu mare tristețe și dificultăți economice care îmi afectaseră viața. Căutam un oraș mare, o metropolă, și mă gândeam să merg la Londra, dar capitala Marii Britanii este foarte scumpă. Pe de altă parte, cunoșteam deja limba și cultura română, pentru că abia îmi luasem licența în limbi străine la Universitatea din Padova și absolvisem facultatea cu o teză despre poeta româncă Mariana Marin. Am avut de ales între Anglia și România. Mi-am ascultat inima și am ales România, o țară care mă fascina și pe care doream s-o cunosc.”

În primii doi ani, a predat limba română italienilor din București și a făcut un curs pentru a deveni ghid turistic. Spune că a fost ajutată să se acomodeze. „În general, pot să spun că românul te ajută. Dacă își dă seama că ești străin și faci eforturi să te integrezi, românul te ajută și face tot ce este posibil să te acomodezi ușor. Când am locuit în Constanța sau când urmam cursurile școlii de turism, colegii români m-au ajutat foarte mult. Tocmai această reacție a fost determinantă în alegerea mea de a mă muta aici, definitiv. ”

De ce a ales România? Simplu, pentru că îi plac românii. „Am ales România pentru că, în primul rând, îmi plac românii. În al doilea rând pentru că îmi place țara, o consider splendidă în simplitatea ei, locuită de oameni simpli, care iubesc natura și încă știu să trăiască în armonie cu ea. Așa ceva nu găsești în țările mai dezvoltate. De fapt, apreciez foarte mult zonele mai puțin dezvoltate ale României, cum e Bucovina, unde mă duc des vara, când lucrez ca ghid de turism și de fiecare dată am emoții înainte de a merge acolo. Bucovina, Transilvania și Maramureșul sunt și îmi vor rămâne mereu în suflet”,  spune Daria Barcheri.

Spune că românul are de ce să fie mândru de țara lui. „Din când în când, mă întreb de ce se plânge românul. Crede că țara lui este foarte proastă, dar nu este adevărat. Părerea mea este că românul are de ce să fie mândru de țara lui. Bineînțeles că tinerii trebuie să se informeze și să meargă la vot. Doar votând vor schimba situația, nu cu protestele. Când vorbesc cu cursanții mei, le explic mereu că este important să aleagă un partid și să se implice din punct de vedere social și politic, direct sau indirect. Dar apoi vin alegerile și majoritatea dintre ei îmi spun că votul lor nu va schimba nimic și că nu e necesar să voteze. Atunci chiar mă întreb unde am greșit ca profesoară și mi se pare că am pierdut timpul. Asta mă întristează, dar viața merge mai departe și știu bine că, din nefericire, în Italia situația nu este cu mult de diferită. Cred că problema asta afectează toata Europa, iar mass media și oamenii de cultură au o responsabilitate în sensul acesta. Ar trebui să închidem mai des televizorul și telefonul mobil și să deschidem mai multe cărți.”

Citiți întreaga poveste a italiancei care a emigrat în România, aici.

Florin Morariu, bucătarul român plecat la muncă în Londra, a înfruntat un terorist

Imagini incredibile au fost surprinse, noaptea trecută, de un bucătar român care lucrează într-un local din centrul Londrei. Florin Morariu a filmat întreaga scenă și a povestit chiar cum a lovit un terorist.

El este erou în cea mai neagră sâmbătă din istoria Londrei! Imaginile pe care tocmai le-am văzut au fost filmate de Florin Morariu în plin masacru. Este pentru prima dată când vedem un atac surprins aproape pas cu pas.

Mai mult, bucătarul român a povestit cum teroriștii au înjunghiat mai mulți oameni pe stradă și chiar ‘le-au înfipt cuțitul în gât’.

Patruzeci și opt de persoane au fost internate în cinci spitale din Londra în urma atacurilor de sâmbăta seara în centrul capitalei Marii Britanii, a anunțat duminică Serviciul de ambulanță din capitala britanică, citat de AFP, DPA și Reuters. De asemenea, alte șase persoane au murit în urma atacului sângeros.

La un moment, Florin Morariu le povestește colegilor săi cum l-a lovit în cap pe unul dintre teroriștii intrați în local cu un coș.

‘L-am lovit în cap cu basketu’ de l-am zăpăcit!’, a precizat românul.

Cei trei teroriști înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine.

04-06-2017

Nemulțumiți de viața din Anglia, au vândut tot ce aveau și s-au mutat în România. Britanicii care conduc acum una dintre cele mai cunoscute pensiuni din Maramureș

În nordul Transilvaniei, în satul Breb, o familie de britanici a pus pe roate o pensiune unde invită, deopotrivă, români și străini să experimenteze stilul de viață tradițional al maramureșenilor, scrie businessmagazin.ro.

britanicii, viața din Anglia, s-au mutat în România
TheVillageHotel – Ridgley family – Breb – Maramures – Romania

Britanicii au descoperit România călătorind prin Balcani timp de șapte luni într-o dubă americană. Nu erau mulțumiți de viața pe care o duceau în Anglia, așa că au hotărât să călătorească și să descopere lumea.

„Am vrut să ne schimbăm viața. Ne-am scos copiii de la școală (de 11, 7 și 6 ani), am cumpărat o dubă americană și am decis să călătorim și să cumpărăm proprietăți în țări străine”, spune Penelope Ridgley.

Ridgley vorbește repede și din când în când mai strecoară un cuvânt românesc („bine”) sau o expresie („îmi pare rău”) în discursul ei, iar la intervale de timp îmi menționează numele de parcă ar vrea să se asigure că o ascult.

În toamna anului 2004 au cumpărat prima bucată de pământ în România, în satul Peștera, județul Brașov. Tot atunci au investit și într-o proprietate pe o insulă din Croația.

A doua zi de Crăciun, în 2004, un cutremur de 9 de grade pe scara Richter a avut loc în Oceanul Indian; s-a produs un tsunami în urma căruia peste 200.000 de oameni au murit, dintre care peste 35.000 în Sri Lanka. Britanicii se aflau în casa lor de pe plajă în ziua aceea, dar au scăpat cu viață.

„Am plecat din Sri Lanka fără bani, fără acte, doar cu hainele de pe noi și nu știam ce să facem. Am decis să ne întoarcem în Egipt pentru a ne reveni și am trăit acolo pentru șase luni.”

Apoi au mers în Croația și au dat drumul afacerii, după care, în 2007, au vrut să pună pe picioare afacerea din România, dar au înțeles că locuința lor din Peștera nu era chiar pe gustul lor.

„Locul era foarte retras și nu am găsit o comunitate primitoare. Oamenii de aici ne-au îndreptat către Maramureș și am venit la Breb în 2007 să ne uităm. Abia în 2009 am cumpărat pământ în Breb”, explică Ridgley.

„Muncim la case cu săteni; poate nu e cea mai bună operă, dar vrem să dăm ceva înapoi, majoritatea oamenilor nu au slujbe și trăiesc de pe urma roadelor pământului”, spune Ridgley.

În 2014, au încheiat și achiziția unui lot de pământ alăturat pe care se află două case, un șopron și o altă clădire mai mică. De atunci, The Village Hotel are patru case disponibile pentru închiriere cu o capacitate de 20 de persoane.

„Am intenționat să avem o singură casă pentru închiriere, ca în celelalte locuri, dar pentru că ne-am îndrăgostit tot mai tare de oamenii de aici, de locul acesta și de afacere am decis să vindem proprietatea din Croația, pe cea din Sri Lanka și ce mai dețineam în Anglia. Bani cu care am reușit să ne extindem businessul aici”, povestește Ridgley.

Conform estimărilor ei, pentru a pune pe picioare The Village Hotel cei doi soți au cheltuit între 350.000 și 400.000 de euro din 2007 până acum.

„Economisim mulți bani datorită faptului că noi lucrăm la case și nu angajăm pe cineva care să facă asta pentru noi. Este o familie din Germania într-un sat din apropiere care ne-a spus că au cheltuit mai mult de 100.000 de euro pe fiecare casă și au trei. Noi am dat în jur de 30.000 pe casă”, explică Penelope Ridgley strategia pe care a ales-o împreună cu soțul său.

All Inclusive

Dezvăluirile unui bucătar despre cum funcționează sistemul "All Inclusive"

Un bucătar șef din cadrul unui hotel de 5 stele face dezvăluiri despre cum funcționează sistemul “All Inclusive, program preferat de multe persoane atunci când merg în vacanță.

all inclusive

Îți recomand să NU mănânci la All Inclusive

Bărbatul, chef la un hotel de 5 stele, povestește ce face angajatorul, dar și bucătarii angajați, pentru a economisi bani. Potrivit unica.md, acesta a spus că mâncarea rămasă de pe o zi pe alta nu se aruncă, ci este refolosită. Carnea este spălată și preparată în alt sos, ajungând iar pe masa clienților.

Mai mult, deserturile rămase în farfuriile turiștilor sunt amestecate, iar a doua zi se decorează cu drajeuri de ciocolată, praline, fructe, creme de frișcă, fiind servite din nou la masă.

„1. În general, în calitate de carne roșie folosim carnea de curcan. Aceasta are o textură moale, elastică, astfel încât poate fi prăjită de mai multe ori.

2. În loc de păstrăv și alți pești se furnizează carne de rechin. Aceasta se fierbe în apă sărată pentru a-i elimina gustul și, practic, nu poți să o deosebești cu nimic de mușchiul altor pești.

3. Cele 50 – 60 kg de carne rămase din ziua precedentă nu se aruncă niciodată. Ar fi o mare pierdere. Noi spălăm carnea de sos și a doua zi o preparăm cu un alt sos, proaspăt.

4. Stiuca și calmarul, în bucătărie, provin din conserve, al căror conținut este înmuiat în prealabil în bere.

5. Bucatele din cartofi predomină în meniu, întrucât sunt înalt calorice și oferă senzație de sațietate pentru mai mult timp.

6. În bucătăria noastră, trei persoane sunt angajate în mod exclusiv să curețe întreaga zi cartofii de coajă. Acești sunt folosiți la prepararea a cel puțin 3 feluri de mâncare pe zi.

7. Resturile rămase după procesarea cărnii nu sunt aruncate, acestea se folosesc la gătit. În chiftele de vițel se pune piele, plămâni de pui și multe alte lucruri pe care, acasă, niciodată nu le mănânci. Așa că, încearcă să eviți chiftelele, pârjoalele și alte bucate preparate din carne tocată și alege să consumi bucăți întregi de carne preparată atunci când mergi pentru all inclusive.

8. Nu te grăbi să consumi gustări de noapte turcești. Să recunoaștem! Pentru a prepara 1 kg de „chiftele turcești” e nevoie de 2 ore. În funcție de numărul de persoane ar trebui să fie pregătite cel puțin 20 kg de chiftele. Toate ingredientele sunt amestecate într-un cazan mare. Pentru a face acest lucru, un tânăr din bucătărie încalță pungi de plastic și urcă în cazan pentru a mesteca carnea.

9. Nu mânca salate cu maioneză. Ar fi naiv să credem că hotelul care gătește mâncare pentru 2000 de oameni face totul cu măsuri stricte de igienizare. Salatele cu maioneză sunt cele care se alterează cel mai rapid și permit înmulțirea rapidă a bacteriilor.

10. Desertul. Bucățile de tort, rămase pe mese, se strâng, se mestecă, iar a doua zi se decorează cu drajeuri de ciocolată, praline, fructe, creme de frișca, fiind servite din nou la masă.

11. Cu toate acestea, cheltuielile suportate de angajator sunt inevitabile. Pentru a induce în eroare clienții, confecționăm din abundență decoruri din pepene roșu și dovleac. Potrivit calculelor mele, la 20 de feluri de mâncare revin în jur de 50 de elemente de decor. Există un truc: întâi saturi ochii, apoi stomacul.

12. În final, îți recomand să nu mănânci bucăți de tort mici, care deobicei sunt servite la zilele de naștere. Motivul? Propabil l-ai descoperit și singur.”