Bogdaproste sau Bodaproste este un cuvânt, provenit din limba slavă, folosit ca formulă de mulțumire când se primește ceva de pomană. Acest obicei apare doar la creștinii ortodocși.

 

pomana bogdaprosteÎn bulgară, bogŭ da prosti înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”.

Locuțiune adjectivală: „de bogdaproste” = de pomană

BOGDAPROSTE, spus uneori BODAPROSTE, ori VODAPROSTE, este un cuvant de origine slava. Reprezinta o influenta lingvistica provenita de vecinii nosti bulgari (slavi si ei, saracii oameni bogati si gradinari).

Scrisa in limba slava (sau bulgara, aceasta fiind descendenta directa a limbii slave vechi) „bog da prosti” ori „bog da prostis”, aceasta expresie verbala are semnificatia de „sa fie bine primit” sau „sa primeasca Dumnezeu”. Atunci cand ti se da ceva de pomana la parastasul cuiva, ori cu ocazia Pastelui Blajinilor / Pastelui Mortilor, daca esti un bun crestin, nu ai cum sa nu accepti acel dar, trebuind sa spui dupa aceea „bogdaprosti / bodaproste”, si in nici un caz, „mersi” sau „multumesc”. In acest fel, pomana data tie pentru cel mort ajunge la Ceruri si il ajuta pe acesta sa treaca mai usor peste pedeapsa pentru pacatelor sale.

Este vorba de acelasi fenomen de incetatenire a unor expresii straine carora li sa cunoscut bine sensul initial: spre exemplu cuvantul Chiraleisa folosind in colindele romanesti provine din grecescul Kyrie eleison ce inseamna Doamne miluieste!. Provin din perioada cand slujbele in biserica se tineau in alte limbi decat limba romana.

Prin urmare, expresia BOGDAPROSTE este un fel de a spune „Dumnezeu sa iti ierte mortul”. Nu o multumire catre cel ce iti da de pomana, ci catre mort,  o urare sau chiar un ajutor pentru cel decedat, astfel incat acesta sa depaseasca barierele impuse de catre Sfantul Petru ori Dumnezeu pentru a accede pe mult doritul taram al odihnei trupesti si sufletesti.

Dincolo de conotatia crestineasca, rautatea sau nestiinta populara a introdus acest cuvant  in expresii cum ar fi „copil de bodaproste” (copil sarac, aflat pe drumuri, caruia i se da de pomana o coaja de pane sau ceva mai acatarii), „un pui de bodaproste” (avand semnificatia, chiar si peiorativa, de copil sarman, care te bate la cap sa ii oferi ceva de mancare, dar si o reminiscenta a obiceiului prin care taranii erau  siliti a da unei manastiri niste pui de gaina, ei alegand in acest scop, desigur, acel pasaret mai prapadit sau mai pricajit din ograda lor!).

Expresie: „ca un pui de bogdaproste” = (despre copii) prăpădit, nenorocit (este o aluzie la puii care se dădeau în dar, sau ca bir mănăstirilor, și care nu se alegeau desigur dintre cei mai grași și mai mari).


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.