Bogdaproste sau Bodaproste este un cuvânt, provenit din limba slavă, folosit ca formulă de mulțumire când se primește ceva de pomană. Acest obicei apare doar la creștinii ortodocși.

 

pomana bogdaprosteÎn bulgară, bogŭ da prosti înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”.

Locuțiune adjectivală: „de bogdaproste” = de pomană

BOGDAPROSTE, spus uneori BODAPROSTE, ori VODAPROSTE, este un cuvant de origine slava. Reprezinta o influenta lingvistica provenita de vecinii nosti bulgari (slavi si ei, saracii oameni bogati si gradinari).

Scrisa in limba slava (sau bulgara, aceasta fiind descendenta directa a limbii slave vechi) „bog da prosti” ori „bog da prostis”, aceasta expresie verbala are semnificatia de „sa fie bine primit” sau „sa primeasca Dumnezeu”. Atunci cand ti se da ceva de pomana la parastasul cuiva, ori cu ocazia Pastelui Blajinilor / Pastelui Mortilor, daca esti un bun crestin, nu ai cum sa nu accepti acel dar, trebuind sa spui dupa aceea „bogdaprosti / bodaproste”, si in nici un caz, „mersi” sau „multumesc”. In acest fel, pomana data tie pentru cel mort ajunge la Ceruri si il ajuta pe acesta sa treaca mai usor peste pedeapsa pentru pacatelor sale.

Este vorba de acelasi fenomen de incetatenire a unor expresii straine carora li sa cunoscut bine sensul initial: spre exemplu cuvantul Chiraleisa folosind in colindele romanesti provine din grecescul Kyrie eleison ce inseamna Doamne miluieste!. Provin din perioada cand slujbele in biserica se tineau in alte limbi decat limba romana.

Prin urmare, expresia BOGDAPROSTE este un fel de a spune „Dumnezeu sa iti ierte mortul”. Nu o multumire catre cel ce iti da de pomana, ci catre mort,  o urare sau chiar un ajutor pentru cel decedat, astfel incat acesta sa depaseasca barierele impuse de catre Sfantul Petru ori Dumnezeu pentru a accede pe mult doritul taram al odihnei trupesti si sufletesti.

Dincolo de conotatia crestineasca, rautatea sau nestiinta populara a introdus acest cuvant  in expresii cum ar fi „copil de bodaproste” (copil sarac, aflat pe drumuri, caruia i se da de pomana o coaja de pane sau ceva mai acatarii), „un pui de bodaproste” (avand semnificatia, chiar si peiorativa, de copil sarman, care te bate la cap sa ii oferi ceva de mancare, dar si o reminiscenta a obiceiului prin care taranii erau  siliti a da unei manastiri niste pui de gaina, ei alegand in acest scop, desigur, acel pasaret mai prapadit sau mai pricajit din ograda lor!).

Expresie: „ca un pui de bogdaproste” = (despre copii) prăpădit, nenorocit (este o aluzie la puii care se dădeau în dar, sau ca bir mănăstirilor, și care nu se alegeau desigur dintre cei mai grași și mai mari).


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

Încercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.