În majoritatea covârșitoare a cazurilor, bătăliile mari s-au dat, firesc, între două armate (cel puțin), așa cum este logic. Și ca toate… accidentele ridicole, sunt situații în care o armată… s-a bătut de una singură.

Povestirea ce urmeaza pare absurdă, însă o astfel de „performanță” a fost obținută de către armata Imperiului Habsburgo-ungar, chiar dacă unii istorici au trecut-o sub tăcere ori au contestat-o. La acea vreme, în anul 1788, pe tronul imperial se afla Iosif al II-lea. Armata imperială era formată în majoritate din austrieci, si unguri, dar și din soldați aparținând altor naționalități, mobilizati cu fortza din diferitele provincii!

Un astfel de „conglomerat” trebuia să se confrunte cu oastea Imperiului Otoman. Anterior, armata austriaco-ungureasca staționată lângă Belgrad, constituia un „colos” la acea vreme, care cuprindea 172.000 de ostași, dar care se confruntase cu malaria și, în numai 6 luni, pierduse, dintr-o proasta organizare a asistentei sanitare, circa 30.000 de luptători. Brrr…

Si totusi in toamna lui 1788, austriecii au decis că… este cazul să tranșeze dur conflictul cu Imperiul Otoman. Ca pe Mihai Viteazu, il omorasera… Așa că au pornit prin Banat, către Bulgaria, spre a ataca Vidinul. De la iscoade, conducătorii armatei austro-ungare primiseră informatii că otomanii se mobilizaseră, la rândul lor, pentru bătălie, pornind si ei la drum înspre adversarii lor.

Ca orice oaste de stransură a unui asemenea imperiu, si cea habsburgică era o armată multinațională, în care erau necesare eforturi suplimentare, pentru depășirea barierelor lingvistice… disputata intre germana si maghiară. Cand puternica oaste a Habsburgilor a ajuns dincolo de Caransebeș liderii săi nu cunoșteau poziția exactă a adversarului otoman. Asa s-a decis trimiterea unor unități de recunoaștere, alcătuite din husari unguri, sa cerceteze Campia si palcurile de padure de pe malul celălalt al râului Timiș.

În loc de turci, husarii au dat peste niște localnici veseli … desigur ocupati cu „fabricarea” unei… interesante cantitati de rachiu adevarat, pe care erau dispuși să-l si vândă la un pret convenabil… Cand au simtit gustul unic al răchiei romanesti, husarii au încins o petrecere strașnică, uitând repede de turci și de îndatoririle ostășești. Văzând că husarii trimiși în recunoaștere nu se mai întorc și așteptându-se la ce-i mai rău, ofițerii de rang înalt, i-au rapotat împăratului Joseph al II-lea, care a decis să trimită iscoade pe urmele lor.

Aceștia făceau parte insa din trupele de infanterie. După trecerea râului, i-au reperat pe camarazii lor husarii, care erau deja atinși de aripa lui Bachus. Infanteriștii n-au rezistat nici ei ispitei și, la vederea butoaielor, și-au cerut partea de rachiu. Însă husarii isi plătiseră băutura cu bani buni, astfel că au urmat discuții aprinse… cu romanii !

De la ceartă… cu ulcelele pline s-a ajuns la o bătaie generală, inclusiv între husari și infanteriști… pentru ca localnicii s-au retras, cu tzuica cu tot!

A fost suficient să fie trase si primele focuri de armă, pentru ca iscoadele habsburgice să aiba impresia că începuse pe bune atacul turcesc…desi turcii erau departe. Panica a pus stăpânire, treptat peste uriașa armată a Habsburgilor. Curând, shuieratul si zgomotele iscate de gloanțele ce țâșneau pe țevile puștilor au fost acoperite de către bubuiturile puternicelor tunuri austriece, deoarece un gradatsperiat, a ordonat foc de artilerie. Ofițerii austrieci au încercat,prin ordinele transmise in germana să restabilească disciplina, dar trupele formate din ostași de diferite naționalități nu mai putea fi ținută sub control. Unii încercau să fugă la adăpost, alții trăgeau la întâmplare, prin întunericul care se lăsase. Frica îi făcea să vadă… soldați inamici pretutindeni, în fiecare siluetă mișcătoare. Dintr-un conflict minor, pornit de la împărțirea rachiului, s-a ajuns… pe intuneric, la o luptă de amploare. O luptă oarbă, în sânul aceleiași armate! Ce poate fi mai cumplit decat sa lupti cu un „inamic” care era „peste tot”: in față, în spate, ba chiar, pe intuneric, chiar în mijlocul trupelor proprii și, ce-i mai puțin onorant, în lipsa oricărui inamic real…

Bătălia prostilor de langa Caransebeș a durat ore întregi!

In întunericul brăzdat de zeci de salve de tun ,se auzeau mii de strigăte de groază și furie lansate în diferite limbi, pe care mulți oastași le interpretau ca venind de la niște ipotetici atacatori otomani. Se spunea că, în haosul creat, însuși împăratul s-a aflat în pericol, după ce si El a căzut de pe cal…precum un rege maghiar la Mohacs!!

Rezultatul incredibilei bătălii? Mii și mii de morți, disparuti și răniți, pe care mai tarziu otomanii le-au constatat uluiți! Dar si bucuroși de o asemenea izbanda ușoară, găsind mormane de cadavre la fața locului, după ce austriecii si ungurii s-au retras cu moralul la pământ.Panica si tristetea au fost si mai mari și la vederea dezastrului pe care singuri l-au creat, prin lipsa de disciplină, de…multilingvism pagubos si proasta comunicare, de lipsa de precauție…si inteligentza.

Bătălia de pe langa… Caransebeș își are locul său în galeria dezastrelor militare stupide și a confruntărilor pierdute … ca la Mohacs, din motive ridicole. A fost oconfruntare de pomină, pierdută acum rușinos,in principal, de către Imperiul Habsburgic,secondat penibil de trupele unguresti in care Huszarii cei viteji …din povestile pentru copii au jucat un rol de poveste, parca anume spre a rămâne în anecdotica razboaielor , sub numele de… „Bătălia Țuicii”!.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți nevoie de ferestre și uși?

Încercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.