Comuna Racşa din Ţara Oaşului, judeţul Satu Mare, este aproape pustie. Aproximativ 65% din locuitori sunt plecaţi la muncă în străinătate, majoritatea în Anglia. Ion Izvoranu, unul dintre cei care s-au întors totuşi acasă, regretă amarnic acest pas.

racsa Satu Mare Ion Izvoranu regretă amarnic

„Atât am fost de prost că am plecat. Un om nu găseşti la muncă în România“

Ion Izvoranu şi soţia sa Ana sunt doi locuitori din comuna Racşa, judeţul Satu Mare, faimoasă pentru numărul mare de localnici plecaţi la muncă în Anglia. Familia Izvoranu însă a decis să revină în România în urmă cu trei ani.

În Anglia, Izvoranu a deţinut o firmă de decoraţiuni exterioare cu care a realizat lucrări în diverse complexe de locuinţe din Anglia, iar soţia, Ana, a lucrat în confecţii, conducând o echipă de femei.

14 ani au stat în Anglia cei doi soţi, iar de-a lungul timpului şi-au adus acolo şi copiii, şi nepoţii. Totuşi, un gând nu le dădea pace: să se întoarcă în ţară, cu banii agonisiţi, şi să îşi facă o fermă. Zis şi făcut: au revenit în România, au construit câte o casă pentru ei şi pentru copiii lor, după care s-au gândit să investească în agricultură.

Şi-au ridicat o fermă pe drumul ce leagă Racşa de comuna Vama, dar nu sunt mulţumiţi de felul în care au decurs lucrurile.

„Eu am lăsat în Anglia o firmă de construcţii cu 10 angajaţi şi am investit peste 100.000 de lire în ferma din România, dar nu pot să fac nimic. Nu am bani. Îmi intră în cont 1.000 de lire pe lună din Anglia şi nu îmi ajung. Dacă nu era firma, ce era aici?

Copiii lucrează în Anglia, se ocupă de firmă, şi nu reuşim să ţinem aici investiţia asta. Atâta am fost de prost. Am zis către copii să facem ceva de viitor aici, pentru nepoţi. Copiii mei amândoi sunt de la 16 ani acolo. Eu am avut 14 ani de Londra când am venit acasă şi am avut 50.000 de lire în cont. Am băgat aici non stop şi tot înghite bani şi profit nimic, nu am de unde face 100 de lei“, explică Ion Izvoranu situaţia actuală a fermei din Satu Mare. Este vorba despre o fermă de vaci de carne, Angus. În prezent, are 50 de exemplare, dar se loveşte de nenumărate probleme, de la faptul că nu găseşte oameni pentru a munci alături de el, până la faptul că preţul de vânzare al animalelor este extrem de scăzut şi nu reuşeşte să obţină un profit.

„Lucrăm ca orbii“

„Pe cine să lăsăm aici şi să ne întoarcem? Nu ai un om să te ajute să bagi un balot. Nimeni nu vine, nimeni. La ţigani le dă statul bani, în Londra le dă statul bani, cine să lucre? Din şefi cu trofeu în Londra, am ajuns să lucrăm ca orbii aici. Trei echipe de oameni o avut, numa o mers şi o luat lucrări, cu S-class, şi acuma uite cu ce umblăm. S-o uitat la viaţa satului şi o crezut că îi tare uşor“, afirmă şi soţia, Ana (foto jos), în timp ce descarcă doi paloţi de paie din remorcă.

racsa1

Cei doi soţi subliniază că, dintre toate problemele, cea mai mare este că nimeni nu vrea să muncească. „Un om nu găseşti, măi, un om. M-am dus de dimineaţă să găsesc doi ţigani. Bă, omule, nu mai e nimeni în ţara asta. Eu când am venit din Anglia mi-a dat seama că ajung să stau noaptea la vaci acolo în deal? Nu găsesc un om la vaci. Am zis că o să găsesc un om cu o familie, cu femeie să stea aici. Dar nu găsesc pe nimeni“, adaugă Ion Izvoranu.

Bărbatul era obişnuit cu o altfel de viaţă în Marea Britanie, cu dimineţi în care se suia în maşină pentru a se duce la lucru, cu seri liniştite în care se uita la televizor, iar acum zilele lui arată cu totul altfel. „Dacă ar veni cineva să îmi dea jumătate din banii pe care i-am investit, mâine las şi plec. Jumătate banii, cu tot cu vaci, să se ducă cu tot cu ele. Dacă nu, am zis că le pun într-un tir şi le las în oraş. Nu sunt 10 oameni aşa de 40 de ani ca mine în tot satul. Cu cine să lucrezi atunci? Toţi au plecat şi bine fac că s-au dus, la ce să rămână aici? Toţi cei care vor să se întoarcă ar trebui să afle ce am păţit eu şi să se înveţe minte să stea acolo“, mai spune Izvoranu.

Cum îl afectează Brexit-ul

În ceea ce priveşte Brexit-ul, bărbatul nu crede că îi va afecta în vreun fel pe consătenii lui din Anglia, pentru că majoritatea sunt cu actele în regulă acolo şi sunt deja asimilaţi de societate. Îşi face însă griji pentru firma lui de construcţii: dacă investiţiile vor scădea, acest lucru va duce la contracte mai puţine.

„Noi acolo lucrăm subcontractaţi de cele mai mari firme de construcţii din Europa, deci nu lucrăm la persoane private, decât foarte puţin, chiar când nu am ce să le dau de lucru la oameni, ca să nu îi ţin acasă. Ultima lucrare a fost un cartier pentru investitorii chinezi care au venit în Anglia. No, dacă ăia nu mai vin să investească în Anglia şi nu se va mai construi pentru ei, atunci o să fie rău şi pentru firma mea“, explică Ion.

Regretă amarnic: „Nu le va fi uşor, dar acasă nu se vor întoarce“

Comuna Racşa se află la 70 de km de Satu Mare. Străzile sunt populate de câte un bătrân, multe case sunt în construcţie (foto jos), iar în curţi sunt parcate maşini cu numere de Anglia. Cei 65% de localnici, dintr-un total de 3.000, sunt plecaţi în Anglia, cei mai mulţi în Londra, unde au creat o comunitate puternică de oşeni. Unii au făcut chiar un business din această realitate: o firmă de transport care merge exclusiv pe ruta Racşa-Londra şi retur.

racsa2

Locuitorii din zonă au început să plece în primii ani de după 1990. Un val mare de migraţie s-a produs şi între 2000 şi 2008, cei plecaţi înainte aducându-şi şi familiile, după ce au reuşit să îşi obţină actele necesare şederii în Anglia în mod legal. Lucrurile de acasă au rămas în grija bătrânilor şi a primarului Toma Betea.

„E greu de aproximat câte zeci de mii sau sute de mii de lire aduc răcşenii acasă în fiecare an. În august, când vin acasă, fiecare aduce cu el cel puţin 1.000 de lire pe care le cheltuie în comună pe diverse lucruri, pe lângă banii de investiţii. Se poate spune că e a doua monedă oficială. La magazin, dacă nu are destui lei, calculează în lire şi schimbă sau ia lire. Şi terenurile şi casele între ei tot în lire se vând“, afirmă primarul Toma Betea.

„Am deja 11 ani de Anglia“

Cu privire la Brexit, primarul este pesimist, afirmând că decizia englezilor de a părăsi Uniunea Europeană îi va afecta pe cei plecaţi din Racşa, dar nu îi vede să se întoarcă acasă. „Nu s-au lăsat răcşenii nici când a fost de mers cu viză şi cu tot felul de acte şi birocraţii. Şi atunci au mers şi au reuşit să se descurce, se vor descurca şi acum. Nu le va fi uşor, dar nici acasă nu se vor întoarce“, completează primarul.

Alţi localnici pe care ar putea să-i afecteze Brexit-ul sunt optimişti. „Nu ne prea facem griji cu Brexit-ul, o să îi trimită de acolo doar pe cei care nu au acte. Eu lucrez menajeră, am deja 11 ani de Anglia, nu cred că o să mă afecteze în vreun fel. Acasă nu am de gând să mă întorc, că nu am la ce, doar aşa, în vizită la părinţi“, explică o altă localnică.

Sursa: adev.ro

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.