Dragoş Rus şi Virgil Ghic, doi IT-iști originari din Oradea, care lucrează în Cluj, au montat la finalul săptămânii trecute pe râul Crișul Repede din Bihor un dispozitiv special creat de ei, numit DRAVIR 1, pentru colectarea peturilor goale care poluează râul.

Cei doi au construit singuri dispozitivul, format din două brațe plutitoare dispuse în formă de V și o cușcă de aluminiu care colectează peturile oprite de cele două brațe. Cât a costat? ”Nu am tras încă linie, dar sunt câteva zeci de mii euro. Bani aport propriu, fără finanțare de la buget, pentru că știam că va dura prea mult. Am zis să îl facem rapid ca să arătăm că funcționează”, a declarat pentru G4Media.ro Dragoș Rus.

Cum le-a venit ideea? ”Cineva trebuie să înceapă să facă această curățeni, noi tot timpul aveam o latură mai eco, plantam copaci, dar nu e suficient o zi pe an. Nu poți curăța cât se poluează. Ne-am gândit cum să facem sisteme de curățenie continuă, automată. Am pornit de la un alt concept, dar ne-am dat seama că nu se aplică cea inițială, și am ajuns la acestă soluție”, a mai spus Dragoș Rus.

Cei doi tineri au fost sprijiniți de Administraţia Bazinale de Apă Crişuri, care le-a pus la dispoziție informațiile necesare despre râu, dar și la montarea dispozitivului. ”Împreună cu ABA Crișuri Oradea am găsit zona potrivită. Tot dânșii ne-au susținut pe parcursul acțiunii cu informații, am adus oameni care să monteze, am pus și noi mâna, ne-am și răsturnat cu barca”, spune Dragoș Rus.

Ce se întâmplă dacă pe râu vin și bușteni sau obiecte mai mari? ”Flotoarele sunt făcute din polipropilenă foarte rezistentă, chiar și un buștean trece peste ele, nu se sparg. De asemenea, l-am proiectat astfel încât dispozitivul plutește, indiferent de debitul râului. În ce privește utilizarea lui, cușca are 2 metri cubi și trebuie golită de câte ori se umple”, spune Dragoș Rus.

El spune că, odată ce acest prim dispozitiv își va arăta utilitatea, modelul va fi replicat și pe alte râuri – chiar și pe Someș, în apropiere de orașul Cluj.

”Mai avem un alt proiect la care lucrăm acum: plantarea de arbori și arbuști cu drone speciale utilizate în agricultură. Este un proiect de cercetare și dezvoltare comun cu o companie din SUA pentru plantare. Atașăm un soi de pușcă de paintball acestor drone cu care se împușcă semințele de arbori, arbuști. Dronele au GPS și soft special. Vrem să discutăm cu autoritățile, să împădurim dealurile unde accesul e mai dificil. De exemplu, ne-au transmis că pe dealul Mărișel de lângă Cluj sunt proiectate lucrări de plantare pentru circa 2 milioane de copaci”, a mai declarat Dragoș Rus pentru G4Media.ro.

El spune că în Cluj sunt multe companii private care vor să contribuie la aceste proiecte de ecologizare a zonei.

Cei doi tineri au fondat și site-ul WeSupply.xyz, primul marketplace internațional axat pe produse realizate într-un mod sustenabil, în cadrul căruia pentru fiecare produs vândut/închiriat, se angajează să planteze și să curețe râurile folosind tehnologie de ultimă oră.

sursa: Cristian Pantazi, G4Media

Fotografii și video: Dragoş Rus şi Virgil Ghic

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.