Fraţii Cristian Bogdan Danu şi Florin Danu sunt doi preoţi din Teleorman cu parohii în unele dintre cele mai sărace comune din judeţ. Bisericile din Negrenii de Sus şi Lada sunt cantine sociale, şcoli de duminică, locuri în care copiii găsesc o masă caldă şi, oricând, un sfat bun.

preotii_Danu_Teleorman-2-646x528

Preoţii teleormăneni Cristian Bogdan Danu şi Florin Danu demonstrează că acolo unde există voinţă şi dragoste de oameni nimic nu este imposibil. Negrenii de Sus şi Lada, parohiile celor doi fraţi preoţi, sunt unele dintre cele mai sărace localităţi ale judeţului Teleorman.

Zeci de copii trăiesc aici în familii care nu au alte venituri decât ajutoarele primite de la stat sau banii câştigaţi cu ziua, la muncă, prin sat. Cei doi preoţi şi-au luat în serios rolurile de ”părinţi” în comunităţile respective şi au transformat lăcaşurile de cult în mâni întinse de ajutor către oamenii sărmani. Pe lângă bisericile din Negrenii de Sus şi Lada funcţionează cantine sociale unde copiii primesc mese calde din banii strânşi de preoţi din donaţii. Şi la Lada, şi la Negreni, în fiecare duminică, după slujbă, bisericile se tranformă în locuri în care copiii primesc lecţii şi sfaturi. În ambele comunităţi pentru zeci de copii bisericile sunt acum a doua casă.

preotii_Danu_Teleorman-3-646x528

În parohia Lada, în urmă cu mai bine de un an, preotul Florin Danu a pornit un proiect ambiţios care la prima vedere, fără fonduri, părea aproape imposibil. Din donaţii, părintele a strâns bani şi materiale de construcţii pentru ridicarea unui centru social. Părintele Danu şi-a dorit ca aici, în fiecare duminică, cei aproximativ 70 de copii săraci din comunitate să primească o masă caldă. Mulţumită oamenilor cu suflet care au donat bani sau materiale de construcţie, mobilier sau veselă, părintele a reuşit să facă funcţională, deocamdată, prima parte a centrului social: cantina. ”Anul trecut aveam doar o temelie, acum avem un centru, o sală, o masa calda, datorita dumneavoastră”, le mulţumeşte părintele din Lada celor care au ajutat, prin donaţii, la ridicarea centrului.

În fiecare duminică, după slujbă, în cantina socială de la biserica din Lada se strâng câte 70 de copii. Banii pentru mâncarea pusă pe masa copiilor vin tot din donaţii pe care preotul le strânge de la oamenii cu suflet. ”Pentru noi 30 de ron înseamna pâinea asigurata pentru o zi la cantina”, spune părintele Florin Danu.

În paralel cu strângerea de donaţii pentru mâncarea copiilor, părintele îşi continuă proiectul legat de amenajarea centrului social. ”Centrul mai are în proiect un cabinet medical, pentru cei care nu-şi permit să meargă la consultaţii contra cost, şi vom avea voluntari un stomatolog şi un medic de familie. Proiectul mai prevede un birou de mediere, o bibliotecă şi două dormitoare de cazare temporară pentru mamele din sat cu probleme“, a mai spus părintele Danu Florin.

Un centru social şi la Negrenii de Sus
La Negrenii de Sus, părintele Bogdan Cristian Danu a iniţiat un proiect similar. ”Este într-adevar ceva asemănător cu ceea ce face fratele meu la Lada. Este vorba de un centru social care cuprinde trei clădiri în jurul bisericii. Prima a fost finalizata şi constituie cantina socială propriu zisa cu bucătăria, grup sanitar, magazie de alimente şi camera centralei termice şi este data în folosinţă, dar masa calda se serveşte doar duminica şi la sărbători mari. Intenţionăm sa oferim masa copiilor în fiecare zi dar pentru asta ne trebuie o stabilitate financiara şi în ceea ce priveşte asigurarea alimentelor”, spune preotul din Negrenii de Sus.

preotii_Danu_Teleorman-4-646x528

Cantina de aici a fost ridicată tot din donaţii. În zilele de duminică, după slujbă, aici se strâng câte 60 de copii, iar la mesele de sărbători, Paşte sau Crăciun, oferite de biserică, numărul copiilor depăşeşte 100. ”Copiii mănâncă aici începând cu ziua de Sf. Nicolae anul trecut. Aici se pot oferi şi mese de parastas pentru cei fără posibilităţi sau mese pentru toţi cei prezenţi la slujbele de Maslu. A doua clădire urmează sa fie construită după sărbătoarea Sf. Paşti, cu ajutorul lui Dumnezeu. Ea va cuprinde printre altele un cabinet medical, un atelier de creaţie şi sala de lectura cu bibliotecă, un beci pentru alimente, camere de cazare temporară. Iar a treia clădire se va ridica la finalul celei de a doua”, spune preotul despre proiectul său de la Negrenii de Sus.

Costul investiţiei pe care preotul Bogdan Cristian Danu vrea să o ridice în folosul comunităţii din Negreni se ridică la peste 20.000 de lei. ”Pentru lucrările la roşu, numai manopera este estimata la 20000 RON. Am reuşit sa înfiintam şi o asociaţie (ONG) tocmai pentru a putea ajuta cât mai mult copiii şi bătranii din parohia noastră”, mai spune preotul din Negreni.

Banii vor veni tot din donaţii. Părintele are încredere că oameni cu suflet, cu credinţă în Dumnezeu şi cu dragoste de oameni vor întinde o mână de ajutor copiiilor din parohia sa şi centrul va fi ridicat.

Ajutoare pentru copii
Graţie celor doi preoţi Danu din Negrenii de Sus şi Lada copiii din aceste comunităţi au primit în ultimii ani haine noi şi cadouri de Paşte şi de Crăciun. Preoţii au luat iniţiativa de a lansa apeluri în mediul virtual, invitând oamenii cu inimă bună să citească scrisorile scrise de copii către Iepuraş sau Moş Crăciun şi să îi ajute. Tot la iniţiativa preoţilor fraţi copiii sărmani din ambele comunităţi au fost duşi în excursii în capitală sau în alte zone din ţară.

preotii_Danu_Teleorman-5-646x528

Pentru a-i ajuta în preajma sărbătorilor pascale pe micuţii de la Lada, părintele Florin Danu a invitat la biserica sa un profesor de desen care le-a predat copiilor câteva lecţii de pictură, după slujba de duminică. Picturile pe sticlă au fost scoase la licitaţie pe pagina de Facebook a părintelui, banii câştigaţi în urma vânzărilor urmând să ajungă la fiecare copil.

sursa

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.