Poate că o scenă din viața obișnuită a satului indian Marottichal ar arăta ca o amplificare a celei mai intense zile petrecute în zona ”La Șahiști” din Cișmigiu, când toată lumea pare cufundată în găsirea celei mai abile mișcări. Locuitorii satului n-au fost însă pasionați dintotdeauna de sportul minții – de fapt, acesta a venit ca substitut la o îndeletnicire cu tradiție mult mai veche, alcoolul artizanal.

șah, alternativă la băutură

În anii ’60-’70, sătenii din Marottichal erau recunoscuți pentru producerea unei beri artizanale, din vânzarea căreia își câștigau pâinea. Această îndeletnicire i-a făcut însă pe cei mai mulți dintr ei dependenți de licoarea lor, până când, informează Oddity Central, mai mulți săteni au chemat autoritățile să le confiște proviziile de alcool.

Schimbarea a survenit însă odată cu C. Unnikrishnan, un licean de clasa a zecea din sat, care, inspirat de celebrul Bobby Fischer, campion de șah la doar 16 ani, a decis să ia lecții de șah. După ce a prins gustul acestui joc, i-a învățat, treptat, pe mulți dintre vecinii lui. A început să dea lecții gratuite de șah oricărui doritor, astfel încât sportul minții a devenit rapid o modă în satul lui.

În ultimele patru decenii, bărbatul a învățat peste 600 de persoane, dintre care multe au ajuns la concursuri naționale de șah. ”Circa 90% din locuitorii satului joacă șah,” a declarat președintele unei organizații locale de auto-guvernare, precizând că Marottichal a devenit primul ”șah cu grad ridicat de alfabetizare în șah”, supranumit în India ”satul șahului.”

Fostul licean Unnikrishnan are acum un restaurant unde oamenii vin la orice oră să joace o partidă. De asemenea, lângă casă și-a construit un mic spațiu unde vecinii, de la 8 la 80 de ani, vin să-și bată capul la mutări. Așa că dependența de șah a reușit, treptat, să scoată din calcul dependența de alcool. Despre povestea acestui sat a fost realizată în 2013 și o adaptare cinematografică, August Club.

Sursa: Oddity Central

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.