Poate că o scenă din viața obișnuită a satului indian Marottichal ar arăta ca o amplificare a celei mai intense zile petrecute în zona ”La Șahiști” din Cișmigiu, când toată lumea pare cufundată în găsirea celei mai abile mișcări. Locuitorii satului n-au fost însă pasionați dintotdeauna de sportul minții – de fapt, acesta a venit ca substitut la o îndeletnicire cu tradiție mult mai veche, alcoolul artizanal.

șah, alternativă la băutură

În anii ’60-’70, sătenii din Marottichal erau recunoscuți pentru producerea unei beri artizanale, din vânzarea căreia își câștigau pâinea. Această îndeletnicire i-a făcut însă pe cei mai mulți dintr ei dependenți de licoarea lor, până când, informează Oddity Central, mai mulți săteni au chemat autoritățile să le confiște proviziile de alcool.

Schimbarea a survenit însă odată cu C. Unnikrishnan, un licean de clasa a zecea din sat, care, inspirat de celebrul Bobby Fischer, campion de șah la doar 16 ani, a decis să ia lecții de șah. După ce a prins gustul acestui joc, i-a învățat, treptat, pe mulți dintre vecinii lui. A început să dea lecții gratuite de șah oricărui doritor, astfel încât sportul minții a devenit rapid o modă în satul lui.

În ultimele patru decenii, bărbatul a învățat peste 600 de persoane, dintre care multe au ajuns la concursuri naționale de șah. ”Circa 90% din locuitorii satului joacă șah,” a declarat președintele unei organizații locale de auto-guvernare, precizând că Marottichal a devenit primul ”șah cu grad ridicat de alfabetizare în șah”, supranumit în India ”satul șahului.”

Fostul licean Unnikrishnan are acum un restaurant unde oamenii vin la orice oră să joace o partidă. De asemenea, lângă casă și-a construit un mic spațiu unde vecinii, de la 8 la 80 de ani, vin să-și bată capul la mutări. Așa că dependența de șah a reușit, treptat, să scoată din calcul dependența de alcool. Despre povestea acestui sat a fost realizată în 2013 și o adaptare cinematografică, August Club.

Sursa: Oddity Central

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.