Sursa: www.facebook.com/CentrulSocialCalimanel

Petru Cătinean este un preot tânăr, tată a patru copii, și un om foarte implicat în viața micii comunități pe care o păstorește în localitatea Toplița din județul Harghita. Slujitor al Parohiei Ortodoxe din Călimănel, un cartier de la marginea Topliței, părintele Petru s-a zbătut să ridice în curtea bisericii un spațiu primitor pentru copiii familiilor defavorizate și nu numai: Centrul Socio-Educațional „Sfântul Stelian”. 

În cadrul acestui centru de zi, tinerii de toate vârstele primesc o masă caldă, rezolvă temele pentru școală și participă la activități extrașcolare: atelier de pictură, de muzică, de instrumente muzicale ș.a. Crescând și lucrând împreună, tinerii au șansa de a fi implicați de-a lungul anului și în proiecte de anvergură națională: tabere de tineret, festival de muzică folk, activități culturale dedicate zilei de 1 Decembrie, colindă socială cu pachete pentru nevoiași.

 La Centrul Social Călimănel din Toplița, jud. Harghita, ajung în fiecare zi circa 20 de copii, preșcolari și elevi, aduși de microbuzele școlare și întâmpinați cu prietenie de părintele Petru și de voluntarii centrului de zi. Aici, micuții au parte de un loc primitor, de o masă caldă, de spațiu pentru studiu și recreere. De asemenea, ei se joacă în curtea bisericii și, de cele mai multe ori, îi trec pragul și duminica, pentru a cânta la strană și a participa la slujbă. 

Preotul Petru Cătinean, citat de Adevărul, povestește cum a devenit paroh la Biserica „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif Mărturisitorul” din Călimănel în urmă cu 8 ani și cum a încercat să îmbine activitatea pastorală cu misiunea socială, în acest cartier rezultat din urbanizarea unui sat, ce numără 210 gospodării, fiecare cu problemele sale, ajutorul nefiind eficient doar de sărbători și la fața locului. De aceea, s-a născut acum 4 ani ideea construirii unui centru social în curtea bisericii, care să-i adune laolaltă pe tinerii acestei comunități, oferindu-le asistență zilnică și un mediu armonios de dezvoltare. Pentru o vreme, centrul de zi a funcționat în casa parohială, cu sprijin din partea voluntarilor și a 30 de credincioși care au făcut efortul de a plăti masa în regim catering pentru copiii centrului de zi. 

Aprofundând problemele cu care se confruntă tinerii, preotul a pus pe picioare o asociație și a derulat proiecte de prevenire a abandonului școlar, precum și evenimente culturale menite să îi atragă pe elevi spre școală. În cadrul asociației, pe lângă masă și after-school, copiii își pot dezvolta creativitatea participând la cercuri de pictură și de muzică. Această oază de normalitate și echilibru face din școala din curtea bisericii o a doua casă, mai bună, pentru sufletele tinere, expuse tentațiilor și lipsurilor de tot felul în lumea nepăsătoare de afară.

Visul părintelui Petru Cătinean este să crească această lucrare cu tinerii și să o transforme într-un centru social mai mare, din fonduri europene și/sau cu ajutor din partea unor sponsori importanți. Acest proiect presupune construirea unei clădiri de tip familial, cu mai multe spații de cazare pentru persoane abuzate, sală de clasă, cantină socială și spații de recreere. 

Nevoia reală a unui spațiu mai mare, în care să fie posibilă găzduirea și peste noapte, care să implice mai multe categorii sociale vulnerabile, îl fac pe părintele Petru Călimănel din Toplița să lupte în continuare pentru realizarea acestui locaș poate prea mare pentru o comunitate mică, dar cu siguranță atât de necesar pentru prevenirea factorilor sociali de risc ce pot duce către probleme și mai mari.

sursa: Vlad Părău

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.